You are currently viewing Rozkoszny sernik baskijski

Rozkoszny sernik baskijski

Rozkoszny sernik baskijski powstał ponieważ zainspirował mnie przepis na blogu Michała Korkosza – przepis na najlepszy sernik na świecie.

sernik baskijski
sernik baskijski
sernik baskijski

Blog Michała nazywa się właśnie Rozkoszny i wierz mi – boskie tam są przepisy. Wypróbowałam wiele i każdy jest hitem. Gdy po raz pierwszy zrobiłam ten sernik, a tenże zniknął w czasie jednego spotkania z sąsiadami, wiedziałam, że to faktycznie jest ten jedyny najlepszy na świecie. Michał dał mi swoje błogosławieństwo na dostosowanie tego przepisu do wszelkich urządzeń wielofunkcyjnych.

Zobacz też inne serniki na moim blogu: gotowany, z ricottą i malinami czy serniko-brownie.

Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

sernik baskijski

Rozkoszny sernik baskijski

Przepis na najlepszy sernik świata
Gotowanie: 12 hours
Całkowity czas: 12 hours
Deser
Włoska
sernik
Ilość porcji: 12 porcji
Ilość kalorii:
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef lub
  • mikser/blender
  • miska
  • blaszka do pieczenia – szczelna tortownica o średnicy ok 24 cm lub prostokątna blacha 20×30 cm

Składniki

  • 180 g ciasteczek
  • 30 g masła
  • 200 g erytrytolu/cukru trzcinowego
  • 750 g serka Philadelphia lub odpowiednik: Bieluch naturalny, Piątnica Twój Smak naturalny lub Łaciaty naturalny
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 6 szt jajek
  • 350 g śmietany min. 30%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  • Do naczynia miksującego wsypujemy 180g ciasteczek, miksujemy 5s/obr.5. Dodajemy 30g masła, miksujemy 30s/obr.5.
  • Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Najlepiej by było żeby tortownica była bardzo szczelna ponieważ masa sernikowa jest płynna i zanim zacznie się ścinać w czasie pieczenia po prostu ucieknie dołem – wiem bo mi się to zdarzyło. W związku z tym używałam już zwykłej prostokątnej blaszki (20x30cm) albo naczynia żaroodpornego – ogólnie czegoś co jest po prostu szczelne.
  • Ciasteczka wymieszane z masłem przełożyć do foremki do pieczenia, wyrównać na dnie. Zapiekać przez 6 minut w 200°C.
  • Foremkę wyjąć z piekarnika, odstawić, podnieść temperaturę do 220°C.
  • W tym czasie przygotowujemy masę serową, zaczynamy od zmielenia erytrytolu jeśli to włąśnie wybraliśmy jako słodzidło – 200g erytrytolu mielimy 30s/obr.10. Jeśli używamy cukru trzcinowego – po prostu wsypujemy go do naczynia miksującego. Następnie do naczynia wkładamy/wlewamy 750g serka philadelphia (można go zastąpić serkiem bieluch naturalny albo łaciaty naturalny, ew. piątnica twój smak naturalny), 250g jogurtu greckiego, miksujemy 1min/obr.4. Ustawiamy ponowne miksowanie 1min/obr.3 i przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo 6 jajek, 350g śmietany min. 30%, łyżeczkę soli i ekstrakt waniliowy. Masa powinna być BARDZO płynna.
  • Przelewamy ją ostrożnie na podpieczony spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy 35-40 minut, polecam zaglądać przez szybkę bo wierzch ma się skarmelizować a nie spalić. Być może w Twoim piekarniku trzeba będzie zmniejszyć temperaturę do 200°C, dlatego polecam pilnować.
  • Po upieczeniu środek sernika ma się trząść niczym galareta, ale to jest OK, tak ma być, zastygnie w czasie studzenia.
  • Wyjmujemy gorący sernik z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ostudzony wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin – dopiero wtedy konsystencja i smak staną się idealne.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  • Ciasteczka zblendować na pył. Dodać bardzo miękkie masło, wymieszać dokładnie.
  • Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Najlepiej by było żeby tortownica była bardzo szczelna ponieważ masa sernikowa jest płynna i zanim zacznie się ścinać w czasie pieczenia po prostu ucieknie dołem – wiem bo mi się to zdarzyło. W związku z tym używałam już zwykłej prostokątnej blaszki (20x30cm) albo naczynia żaroodpornego – ogólnie czegoś co jest po prostu szczelne.
  • Ciasteczka wymieszane z masłem przełożyć do foremki do pieczenia, wyrównać na dnie. Zapiekać przez 6 minut w 200°C.
  • Foremkę wyjąć z piekarnika, odstawić, podnieść temperaturę do 220°C.
  • W tym czasie przygotowujemy masę serową, zaczynamy od zmielenia erytrytolu jeśli to włąśnie wybraliśmy jako słodzidło – 200g erytrytolu mielimy w młynku. Jeśli używamy cukru trzcinowego – po prostu wsypujemy go do miski. Dodajemy 750g serka philadelphia (można go zastąpić serkiem bieluch naturalny albo łaciaty naturalny, ew. piątnica twój smak naturalny), 250g jogurtu greckiego, miksujemy na gładką puszystą masę. Ustawiamy ponowne miksowanie i dodajemy stopniowo 6 jajek, 350g śmietany min. 30%, łyżeczkę soli i ekstrakt waniliowy. Masa powinna być BARDZO płynna.
  • Przelewamy ją ostrożnie na podpieczony spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy 35-40 minut, polecam zaglądać przez szybkę bo wierzch ma się skarmelizować a nie spalić. Być może w Twoim piekarniku trzeba będzie zmniejszyć temperaturę do 200°C, dlatego polecam pilnować.
  • Po upieczeniu środek sernika ma się trząść niczym galareta, ale to jest OK, tak ma być, zastygnie w czasie studzenia.
  • Wyjmujemy gorący sernik z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ostudzony wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin – dopiero wtedy konsystencja i smak staną się idealne.

Film z przepisem

Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!