Solony karmel z daktyli i masła orzechowego jest bajecznym dodatkiem do pieczywa, do owsianek i deserów, ale nie żałuj go sobie i jedz łyżką prosto ze słoika albo smaruj nim kanapki.
Potrzeba dosłownie chwili aby mieć w domu słoik pyszny tego niebiańskiego smakołyku.
Jakie trzeba podjąć kroki aby go zrobić? Kupić dobrej jakości suszone daktyle bez pestek, zdobyć solone i prażone orzeszki ziemne – ja kupuję ekologiczne, bo wiesz, że jestem kompletnie zakręcona na punkcie tego co jem sama i czym karmię moją rodzinę.
Orzeszki ziemne bez żadnych dodatków wsyp do blendera kielichowego lub innego urządzenia wielofuncyjnego i po prostu miksuj na wysokich obrotach tak długo aż orzeszki zmienią się w cudownie gładkie i płynne masło orzechowe. Lepszego na pewno nigdzie nie kupisz.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Solony karmel z daktyli i masła orzechowego – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g suszonych daktyli bez pestek namoczonych w gorącej wodzie
- woda do namoczenia daktyli
- 50g płynnego masła orzechowego z orzeszków ziemnych
- 50-80g wody pozostałej po namoczeniu daktyli
- płaska łyżeczka soli himalajskiej
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
1. 200g daktyli zalać gorącą wodą, odstawić na około 30 minut.
2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone daktyle, wodę zachować.
3. Do daktyli dodać 50g płynnego masła orzechowego z orzeszków ziemnych i 50-80g wody po namoczeniu daktyli oraz płaską łyżeczkę soli himalajskiej. Miksować 10s/obr.10, ściągnąć zawartość naczynia na dno, ponownie miksować 10s/obr.10. Powtarzać czynności do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
4. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do 7 dni.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. 200g daktyli zalać gorącą wodą, odstawić na około 30 minut.
2. Namoczone daktyle, masło orzechowe, sól, wodę z daktyli zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do 7 dni.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z myoatmealstories.com, przepis został zmodyfikowany.