You are currently viewing Solony karmel z daktyli i masła orzechowego

Solony karmel z daktyli i masła orzechowego

Solony karmel z daktyli i masła orzechowego jest bajecznym dodatkiem do pieczywa, do owsianek i deserów, ale nie żałuj go sobie i jedz łyżką prosto ze słoika albo smaruj nim kanapki.

Solony karmel z daktyli i masła orzechowego

Potrzeba dosłownie chwili aby mieć w domu słoik pyszny tego niebiańskiego smakołyku.

Jakie trzeba podjąć kroki aby go zrobić? Kupić dobrej jakości suszone daktyle bez pestek, zdobyć solone i prażone orzeszki ziemne – ja kupuję ekologiczne, bo wiesz, że jestem kompletnie zakręcona na punkcie tego co jem sama i czym karmię moją rodzinę.

Orzeszki ziemne bez żadnych dodatków wsyp do blendera kielichowego lub innego urządzenia wielofuncyjnego i po prostu miksuj na wysokich obrotach tak długo aż orzeszki zmienią się w cudownie gładkie i płynne masło orzechowe. Lepszego na pewno nigdzie nie kupisz.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Solony karmel z daktyli i masła orzechowego – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli bez pestek namoczonych w gorącej wodzie
  • woda do namoczenia daktyli
  • 50g płynnego masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • 50-80g wody pozostałej po namoczeniu daktyli
  • płaska łyżeczka soli himalajskiej

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

1. 200g daktyli zalać gorącą wodą, odstawić na około 30 minut.

2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone daktyle, wodę zachować.

3. Do daktyli dodać 50g płynnego masła orzechowego z orzeszków ziemnych i 50-80g wody po namoczeniu daktyli oraz płaską łyżeczkę soli himalajskiej. Miksować 10s/obr.10, ściągnąć zawartość naczynia na dno, ponownie miksować 10s/obr.10. Powtarzać czynności do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

4. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do 7 dni.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. 200g daktyli zalać gorącą wodą, odstawić na około 30 minut.

2. Namoczone daktyle, masło orzechowe, sól, wodę z daktyli zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do 7 dni.

Solony karmel z daktyli i masła orzechowego

Solony karmel z daktyli i masła orzechowego
Solony karmel z daktyli i masła orzechowego



Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z myoatmealstories.com, przepis został zmodyfikowany.