fbpx

Dzisiaj obudziłam się z przeświadczeniem, że jest środa i że jutro jest Tłusty Czwartek. Oraz że koniecznie rano muszę zrobić te ekspresowa mini pączki z jogurtem greckim.

Koniecznie zajrzyj też do innych propozycji pączkowych – pączki klasyczne, fit oponki i pączki budyniowe. Nie zapomnij o faworkach różach i klasycznych.

Widziałam już mnóstwo wariantów tego przepisu, wykombinowałam jednak jeszcze jeden inny swój i to w dwóch wersjach.

Samo zrobienie ciasta to dosłownie kilka minut. Rozgrzanie oleju do smażenia – a radzę robić to powoli i mierzyć temperaturę żeby nie przesadzić – to kolejne kilka minut. Potem zaczynamy smażyć – myślę, że 3-4 minuty to dosyć aby mieć złote i usmażone ciasto.

Mini pączki ekspresowe

Co dalej? Ja wyjęłam z szafki syrop daktylowy, starłam skórkę z pomarańczy, do tego odrobina soli himalajskiej – wszystkim tym udekorowałam moje pączusie. Czas całkowity – 10 do 15 minut.

Bez wyrastania, bez czekania, bez lepienia, a smak jest boski. Jak byłam mała to zawsze w niedzielę szliśmy do Parku Kasprowicza na całuski – to były takie oponki smażone w głębokim tłuszczu – smakowały właśnie tak. Dla mnie pyszne teraz i bardzo sentymentalne.

Mini pączki ekspresowe

Ekspresowe mini pączki na jogurcie greckim

Proste, szybkie domowe mini pączki do zrobienia zawsze gdy dopadnie Cię ochota.
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Całkowity czas: 15 minutes
Deser
Polska
pączki, tłusty czwartek
Ilość porcji: 20 sztuk
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef lub
  • mikser, miska
  • garnek do smażenia, łyżka cedzakowa, dwie łyżki

Składniki

Składniki do obu wariantów:

  • 2 szt jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia czubata
  • 1 szczypta soli
  • 500 g oleju do smażenia

Wariant numer jeden:

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki erytrytolu pudru

Wariant numer dwa:

  • 30 g odżywki białkowej waniliowej

Wykonanie

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką masę lub przy pomocy urządzenia wielofunkcyjnego – dodać wszystkie składniki do naczynia miksującego i wyrabiać 3 min w trybie Interwał.
  • Rozgrzać olej w małym rondelku – powinien mieć temperaturę 180 stopni. W niższej ciasto nie będzie się rumienić, w wyższej będzie się palić z zewnątrz a pozostanie surowe w środku.
  • Dwie stołowe łyżki zanurzyć w rozgrzanym oleju. Nabrać na jedną z nich niewielką porcję ciasta – wielkości orzecha włoskiego. Pomagając sobie drugą łyżką uformować jajowaty kształt i delikatnie włożyć do oleju. Powtarzać do wyczerpania ciasta.
  • Smażyć 3-4 minuty aż pączki urosną i zrobią się rumiane, obracać je jeśli same tego nie zrobią.
  • Przełożyć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar oleju.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami – lukrem, syropem daktylowym lub cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!
Mini pączki ekspresowe