fbpx

Słyszałam, że piernik zrobiony z tego ciasta jest po prostu idealny. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego piernika, ale jestem pewna, że to prawda. Dlatego zapraszam Cię do zrobienia ciasta (najpóźniej do połowy listopada), a ja przypomnę Ci kiedy nadejdzie czas aby nasze dojrzałe już ciasto przerobić na piernik i na nadziewane pierniczki.


Ten przepis jest dedykowany na Thermomix 5. Jeśli posiadasz Thermomix 3 lub starszy – zrób to ciasto na dwie partie, bo w takiej ilości nie zmieści się do naczynia miksującego.

Zobacz najpierw krótki filmik o przygotowaniu ciasta, gdzie w moim komentarzu znajdziesz wiele przydatnych informacji. Jeśli jeszcze nie znasz mojego kanału na You Tube – zapraszam Cię do subskrybowania – jest tam już ponad 100 filmów z przepisami na różne okazje.

Piernik staropolski – wykonanie ciasta dojrzewającego – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

1. Do naczynia miksującego włożyć 500g prawdziwego miodu, 100g cukru trzcinowego i 250g masła, doprowadzić do wrzenia – 5min/95°C/obr.2. Uzyskaną mieszankę odstawić do ostudzenia.

2. Naczynie miksujące umieścić z powrotem w Thermomixie. Do naczynia dodać 1000g mąki orkiszowej lub pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 120g mleka, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżki – mieszać do czasu połączenia składników na obrotach 5. Ja zatrzymywałam co jakiś czas urządzenie, mieszałam zawartość kopystką i znowu ustawiałam obroty 5.

3. Ciasto przelać z naczynia miksującego do garnka lub miski, nie może być metalowa – szklane, kamionkowe lub emaliowane naczynie. Ciasto jest dosyć luźne, ale mocno klejące.

4. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki i zapomnieć o nim na 5-6 tygodni.

Piernik staropolski dojrzewający - piernik idealny – Thermomania Thermomix

Zobacz poniższy filmik o tym co dalej z ciastem na piernik staropolski – koniecznie zwróć uwagę na mój komentarz.

Piernik pieczemy na tydzień przed świętami.

Dojrzałe ciasto na piernik staropolski podzielić na dwie części. Z jednej zrobimy piernik przekładany kremem lub konfiturą, z drugiej nadziewane pierniczki w polewie czekoladowej. Tutaj znajdziesz przepis na pierniczki z nadzieniem.

Ciasto przeznaczone do przekładania kremem lub konfiturą rozwałkować na grubość 0,5 cm. Podzielić na trzy równe części i każdą z nich piec przez 20 minut w 160°C. Ciasto bardzo mocno rośnie w czasie pieczenia, jeśli zależy Ci na blatach idealnie równych musisz je bardzo dokładnie rozwałkować. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Przygotować krem pomarańczowy według przepisu.

Budyniowy krem pomarańczowy – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 500g soku pomarańczowego bez cukru
  • 50g ksylitolu lub cukru
  • 120g budyniu (proszku) waniliowego bez cukru
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • 200g masła

1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać 500g soku z pomarańczy, kandyzowaną skórkę i 50g ksylitolu lub cukru i 120g budyniu waniliowego (proszku) bez cukru – gotować 7 min/100°C/obr.2,5. Wyjąć motylek. 

2. Odstawić razem z naczyniem do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięcia budyń powinien być bardzo gęsty. Włożyć naczynie miksujące do obudowy, miksować 1min/obr.5, przez otwór w pokrywie dodawać porcjami 200g miękkiego masła. Po zmiksowaniu powinien powstać aksamitny i gęsty krem.

Blaty przekroić na pół tak jak widać na filmie. Połowę przełożyć kremem pomarańczowym, połowę konfiturą śliwkową.

Piernik przełożony kremem dekorować według uznania, przechowywać w lodówce pod przykryciem aby nie wysychał.

Blaty przeznaczone do przełożenia konfiturą posmarować obficie porcją konfitury, następnie zawinąć w papier do pieczenia i w ściereczkę, delikatnie obciążyć i włożyć do lodówki na 3 dni. Po tym czasie wyjąć i polukrować lub zrobić polewę z czekolady gorzkiej lub mlecznej. Po zastygnięciu polewy przykryć aby ciasto nie wysychało i umieścić w chłodnym miejscu. Będzie idealne na wigilię.

Piernik staropolski dojrzewający - piernik idealny – Thermomania Thermomix

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

gin pisze:

Robię go co roku – jest najlepszy! 🙂

Agnieszka Duda pisze:

witam,
5-6 tygodni z jajkami, czy one się nie zepsują? nic się nie stanie?
pytam, bo nigdy nie trzymałam tak długo jajek ani niczego na bazie jajek

Thermomania pisze:

Tak, 5-6 tygodni z jajkami i nic się nie stanie. Tak jest we wszystkich przepisach na piernik. Widocznie miód i soda powodują, że nic się nie psuje. Ja też jeszcze nigdy nie robiłam takiego piernika i mam go w lodówce od soboty- na razie cisza, spokój, zgęstniał i stoi, dojrzewa. 😉

Agnieszka Duda pisze:

super, dzięki za informację, też swój zrobię

Thermomania pisze:

Daj znać jak wyszedł 🙂 I już niedługo będziemy go piec 🙂

Agnieszka Duda pisze:

no. mam i ja swój piernik. zrobiłam, czeka w lodówce:)

Thermomania pisze:

Gratuluję 🙂 Za kilka tygodni będziemy piekły piernik i pierniczki 🙂

kasiek99 pisze:

A trzeba go czyms przykryc?czy ma byc odkryty w tej lodowce?

Thermomania pisze:

Przykryć ściereczką, niektórzy to jeszcze obwiązują sznurkiem jak paczkę. 🙂

@g@ pisze:

Kiedy część II?

Thermomania pisze:

Wczoraj upiekłam, do końca tygodnia pojawią się w sumie 3 przepisy z wykorzystaniem ciasta na piernik staropolski. Spokojnie do Świąt zdążymy, wystarczy go upiec na tydzień przed Gwiazdką. 🙂

@g@ pisze:

To czekam cierpliwie😉

JustynaK pisze:

ile czasu piernik przełożony budyniowym kremem pomarańczowym może być przechowywany w lodówce?

Thermomania pisze:

U mnie od tygodnia w lodówce, zawinięty w papier do pieczenia i ścierkę, podjadam go po trochu, nadal ma się świetnie. 🙂

JustynaK pisze:

w takim razie biorę się za krem:-)

JustynaK pisze:

w takim razie biorę się za krem 🙂

Monika pisze:

Czy można ciasto po prostu włożyć do keksówki i upiec? Leniwa jestem 😉