Słyszałam, że piernik zrobiony z tego ciasta jest po prostu idealny. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego piernika, ale jestem pewna, że to prawda. Dlatego zapraszam Cię do zrobienia ciasta (najpóźniej do połowy listopada), a ja przypomnę Ci kiedy nadejdzie czas aby nasze dojrzałe już ciasto przerobić na piernik i na nadziewane pierniczki.
Ten przepis jest dedykowany na Thermomix 5. Jeśli posiadasz Thermomix 3 lub starszy – zrób to ciasto na dwie partie, bo w takiej ilości nie zmieści się do naczynia miksującego.
Zobacz najpierw krótki filmik o przygotowaniu ciasta, gdzie w moim komentarzu znajdziesz wiele przydatnych informacji. Jeśli jeszcze nie znasz mojego kanału na You Tube – zapraszam Cię do subskrybowania – jest tam już ponad 100 filmów z przepisami na różne okazje.
Piernik staropolski – wykonanie ciasta dojrzewającego – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 500g prawdziwego miodu (przykładowo takiego jak ten)
- 100g cukru trzcinowego (ja używam takiego)
- 250g masła
- 1000g mąki orkiszowej (typ 450 tortowa lub 500 – na przykład taka) lub pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120g mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika – tutaj znajdziesz przepis
1. Do naczynia miksującego włożyć 500g prawdziwego miodu, 100g cukru trzcinowego i 250g masła, doprowadzić do wrzenia – 5min/95°C/obr.2. Uzyskaną mieszankę odstawić do ostudzenia.
2. Naczynie miksujące umieścić z powrotem w Thermomixie. Do naczynia dodać 1000g mąki orkiszowej lub pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 120g mleka, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżki – mieszać do czasu połączenia składników na obrotach 5. Ja zatrzymywałam co jakiś czas urządzenie, mieszałam zawartość kopystką i znowu ustawiałam obroty 5.
3. Ciasto przelać z naczynia miksującego do garnka lub miski, nie może być metalowa – szklane, kamionkowe lub emaliowane naczynie. Ciasto jest dosyć luźne, ale mocno klejące.
4. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki i zapomnieć o nim na 5-6 tygodni.
Zobacz poniższy filmik o tym co dalej z ciastem na piernik staropolski – koniecznie zwróć uwagę na mój komentarz.
Piernik pieczemy na tydzień przed świętami.
Dojrzałe ciasto na piernik staropolski podzielić na dwie części. Z jednej zrobimy piernik przekładany kremem lub konfiturą, z drugiej nadziewane pierniczki w polewie czekoladowej. Tutaj znajdziesz przepis na pierniczki z nadzieniem.
Ciasto przeznaczone do przekładania kremem lub konfiturą rozwałkować na grubość 0,5 cm. Podzielić na trzy równe części i każdą z nich piec przez 20 minut w 160°C. Ciasto bardzo mocno rośnie w czasie pieczenia, jeśli zależy Ci na blatach idealnie równych musisz je bardzo dokładnie rozwałkować. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Przygotować krem pomarańczowy według przepisu.
Budyniowy krem pomarańczowy – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 500g soku pomarańczowego bez cukru
- 50g ksylitolu lub cukru
- 120g budyniu (proszku) waniliowego bez cukru
- kandyzowana skórka pomarańczy
- 200g masła
1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać 500g soku z pomarańczy, kandyzowaną skórkę i 50g ksylitolu lub cukru i 120g budyniu waniliowego (proszku) bez cukru – gotować 7 min/100°C/obr.2,5. Wyjąć motylek.
2. Odstawić razem z naczyniem do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięcia budyń powinien być bardzo gęsty. Włożyć naczynie miksujące do obudowy, miksować 1min/obr.5, przez otwór w pokrywie dodawać porcjami 200g miękkiego masła. Po zmiksowaniu powinien powstać aksamitny i gęsty krem.
Blaty przekroić na pół tak jak widać na filmie. Połowę przełożyć kremem pomarańczowym, połowę konfiturą śliwkową.
Piernik przełożony kremem dekorować według uznania, przechowywać w lodówce pod przykryciem aby nie wysychał.
Blaty przeznaczone do przełożenia konfiturą posmarować obficie porcją konfitury, następnie zawinąć w papier do pieczenia i w ściereczkę, delikatnie obciążyć i włożyć do lodówki na 3 dni. Po tym czasie wyjąć i polukrować lub zrobić polewę z czekolady gorzkiej lub mlecznej. Po zastygnięciu polewy przykryć aby ciasto nie wysychało i umieścić w chłodnym miejscu. Będzie idealne na wigilię.
Robię go co roku – jest najlepszy! 🙂
witam,
5-6 tygodni z jajkami, czy one się nie zepsują? nic się nie stanie?
pytam, bo nigdy nie trzymałam tak długo jajek ani niczego na bazie jajek
Tak, 5-6 tygodni z jajkami i nic się nie stanie. Tak jest we wszystkich przepisach na piernik. Widocznie miód i soda powodują, że nic się nie psuje. Ja też jeszcze nigdy nie robiłam takiego piernika i mam go w lodówce od soboty- na razie cisza, spokój, zgęstniał i stoi, dojrzewa. 😉
🙂
super, dzięki za informację, też swój zrobię
Daj znać jak wyszedł 🙂 I już niedługo będziemy go piec 🙂
no. mam i ja swój piernik. zrobiłam, czeka w lodówce:)
Gratuluję 🙂 Za kilka tygodni będziemy piekły piernik i pierniczki 🙂
A trzeba go czyms przykryc?czy ma byc odkryty w tej lodowce?
Przykryć ściereczką, niektórzy to jeszcze obwiązują sznurkiem jak paczkę. 🙂
Kiedy część II?
Wczoraj upiekłam, do końca tygodnia pojawią się w sumie 3 przepisy z wykorzystaniem ciasta na piernik staropolski. Spokojnie do Świąt zdążymy, wystarczy go upiec na tydzień przed Gwiazdką. 🙂
To czekam cierpliwie😉
ile czasu piernik przełożony budyniowym kremem pomarańczowym może być przechowywany w lodówce?
U mnie od tygodnia w lodówce, zawinięty w papier do pieczenia i ścierkę, podjadam go po trochu, nadal ma się świetnie. 🙂
w takim razie biorę się za krem:-)
w takim razie biorę się za krem 🙂
Czy można ciasto po prostu włożyć do keksówki i upiec? Leniwa jestem 😉