fbpx
Loading...

Miękkie nadziewane pierniczki w czekoladzie

Miękkie nadziewane pierniczki w czekoladzie

Jak byłam dzieckiem to takie kupione w sklepie nadziewane pierniczki w czekoladzie były jednym z moich ulubionych przysmaków. Sentyment do nich pozostał mi do dziś.

To jest taki przepis last minute przed świętami, bo co prawda ciasto musi dojrzewać ale tylko przez dobę, więc każdy kto zapomniał / nie zdążył / nie chciał robić ciasta na piernik staropolski spokojnie zdąży ciesząc się pełnią smaku i aromatu tego najlepszego z pierników.

Poza tym te pierniczki są niesamowite – wyrastają puchate i grubaśne, w dniu upieczenia rozpływają się w ustach, potem odrobinę twardnieją, ale z całą pewnością nie zmieniają się w kamienie, są nadal miękkie i przepyszne.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

Składniki:

  • 200g śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g miodu
  • 100g masła
  • 50g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki przyprawy do piernika 
  • szczypta soli
  • 500g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki kakao
  • 150g powideł śliwkowych
  • 100g kuwertury czekoladowej

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej śmietanę, dodać sodę oczyszczonę, dokładnie wymieszać i odstawić – normalnym zjawiskiem będzie że śmietana zacznie zwiększać swoją objętość.
  2. Do naczynia miksującego wlać miód, dodać do niego masło i cukier trzcinowy, podgrzać 10min/90°C/obr.1.
  3. Do naczynia miksującego dodać: przyprawę do piernika, szczyptę soli, mąkę, wymieszać 15s/obr.3.
  4. Dodać śmietanę z sodą, jajko, kakao – wyrobić 3min/interwał.
  5. Ciasto powinno być dosyć gęste, może też się mocno kleić. Wyjąć je z naczynia miksującego i przełożyć do miski pamiętając aby nie była metalowa, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
  6. Po tym czasie ciasto odrywać po kawałku, wałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość około 3 milimetrów. Wykrawać kształty – na przykład serduszka. Na środku serduszka umieścić konfiturę śliwkową, przykryć ją drugim serduszkiem, delikatnie docisnąć krawędzie, które skleją się same w czasie pieczenia.
  7. Pierniczki układać na blasze, piec 10 minut w 180°C, wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostudzenia.
  8. Przygotować polewę – 100g mlecznej kuwertury połamać na kawałki i włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić – 5s/obr.8. Zgarnąć czekoladę na dno naczynia miksującego. Podgrzać – 5min/60°C/obr.2. Roztopioną czekoladę polewać ostudzone pierniczki.
Miękkie nadziewane pierniczki w czekoladzie
Miękkie nadziewane pierniczki w czekoladzie
Miękkie nadziewane pierniczki w czekoladzie

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną, odstawić. Normalnym zjawiskiem będzie że śmietana zacznie zwiększać swoją objętość.
  2. W garnuszku na małym ogniu rozpuścić miód z masłem i cukrem trzcinowym uważając aby się nie zagotowały.
  3. Dodać : przyprawę do piernika, szczyptę soli, mąkę, wymieszać dokładnie.
  4. Dodać śmietanę z sodą, jajko, kakao – wyrobić na gładkie ciasto.
  5. Ciasto powinno być dosyć gęste, może też się mocno kleić. Wyjąć je z naczynia miksującego i przełożyć do miski pamiętając aby nie była metalowa, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
  6. Po tym czasie ciasto odrywać po kawałku, wałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość około 3 milimetrów. Wykrawać kształty – na przykład serduszka. Na środku serduszka umieścić konfiturę śliwkową, przykryć ją drugim serduszkiem, delikatnie docisnąć krawędzie, które skleją się same w czasie pieczenia.
  7. Pierniczki układać na blasze, piec 10 minut w 180°C, wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostudzenia.
  8. Przygotować polewę – 100g mlecznej kuwertury połamać na kawałki i włożyć do miski, roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę polewać ostudzone pierniczki.