Sernik w moim domu, aby spełnił standardy rodziny, musi być wilgotny i taki jakby smarowalny. W żadnym wypadku nie przejdzie żaden suchy, kruszący się czy ciężki niczym głaz. Ten sernik z serem ricotta i malinami (chociaż można użyć dowolnych owoców jagodowych) spełnia wszelkie wyśrubowane normy domowych sernikożerców.
Jest kilka zasad, których się zawsze trzymam – masę na sernik długo miksuję żeby była super gładka. Masa powinna być płynna, bo dzięki temu sernik nie będzie suchy po upieczeniu.
Co do samego pieczenia też jest kilka spraw o których warto pamiętać. Wszystkie serniki piekę w niezbyt wysokiej temperaturze – 150°C. Po upieczeniu nie wyjmuję ciasto z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozwalam zawartości powoli ostygnąć.
Ostudzony sernik zawsze wstawiam do lodówki na co najmniej 4 godziny. Dopiero po tym czasie można go wyjmować z formy, dekorować, kroić i cieszyć się jego smakiem i konsystencją.
Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Sernik z serem ricotta i malinami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 150g migdałów
- 40g cukru trzcinowego
- 50g miękkiego masła
- 500g twarogu tłustego lub półtłustego (nie z wiaderka)
- 300g sera ricotta
- 180g syropu z agawy
- 80g mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 250g malin
- ew. dżem malinowy do dekoracji
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
- Do naczynia miksującego wsypać 150g migdałów, zmielić 5s/obr.10. Dodać 40g cukru trzcinowego i 50g miękkiego masła, wymieszać 15s/obr.3. Jeśli składniki się nie połączą, zsunąć zawartość naczynia na dno i powtórzyć mieszanie.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę migdałową wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
- Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 500g twarogu, 300g sera ricotta, wlać 180g syropu z agawy, 80g mleka, wbić 3 jajka i dodać 2 łyżki skrobi ziemniaczanej – zmiksować na gładką masę 1min/obr.5.
- Dodać 125g malin i ręcznie delikatnie wmieszać je w masę serową.
- Rozgrzać piekarnik do 150°C.
- Masę serową delikatnie przelać na schłodzony spód z migdałow. Wyrównać i piec 60 min w 150°C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez 60 minut.
- Ostudzony sernik wstawić do lodówki na conjamniej 4 godziny.
- Wierzch ciasta można udekorować dżemem malinowym lub samymi malinami (pozostałe 150g).
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Migdały krótko zmielić w młynku lub blenderze – wystarczy kilka sekund, tylko żeby je rozdrobnić. Jeśli miksowanie będzie zbyt długie wyjdzie nam masło migdałowe, co oczywiście nie jest niczym złym, ale niezbyt przydatnym w tym przepisie. 😉
- Do zmielonych migdałów, dodać cukier trzcinowy i miękkie masło, wymieszać wszystko dokładnie.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę migdałową wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
- Zmiksować twaróg, ser ricotta, syrop z agawy, mleko, jajka i skrobię ziemniaczaną – do uzyskania idealnie gładkiej masy.
- Dodać 125g malin i ręcznie delikatnie wmieszać je w masę serową.
- Rozgrzać piekarnik do 150°C.
- Masę serową delikatnie przelać na schłodzony spód z migdałow. Wyrównać i piec 60 min w 150°C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez 60 minut.
- Ostudzony sernik wstawić do lodówki na conjamniej 4 godziny.
- Wierzch ciasta można udekorować dżemem malinowym lub samymi malinami (pozostałe 150g).
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „The mediterranean diet”. Przepis został zmodyfikowany.