fbpx

Drożdżówki z karmelizowanymi gruszkami i orzechami laskowymi są tak pyszne, że myślę o nich za każdym razem gdy widzę gruszkę w warzywniaku. Tak właściwie to dzisiaj kupię gruszki i znowu zrobię te pyszne drożdżówki.

Drożdżówki gruszkami orzechami laskowymi
Drożdżówki gruszkami orzechami laskowymi

W moim przepisie użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej i ertyrtolu zamiast cukru, testowałam wiele razy ten wariant i polecam go jako trochę zdrowszy zamiennik (a przy okazji dzięki zastąpieniu cukru odrobinkę mniej kaloryczny).

Jeśli zastanawiasz się po co w cieście drożdżowym jajko i masło już wyjaśniam. Jajko powoduje że ciasto się tak nie kruszy i dłużej pozostaje świeże. Natomiast masło (można je zastąpić olejem kokosowym) powoduje, że nasz wypiek jest mięciutki niczym chmurka.

Zobacz inne przepisy na drożdżówki: Drożdżówki z marchewką i serem , Drożdżówki z pastą sezamową – kuchnia turecka lub Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.

drożdżówki z gruszką

Drożdżówki z karmelizowanymi gruszkami i kremem orzechowym

Przepis na doskonałe domowe drożdżówki z gruszką i orzechami laskowymi
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 2 hours
Deser
Polska
deser, drożdżówki
Ilość porcji: 12 porcji
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
  • miska
  • nóż
  • deska
  • garnek
  • blacha do pieczenia

Składniki

  • 6 szt małych gruszek
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 l wody
  • 280 g cukru trzcinowego/erytrytolu
  • 220 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 180 g masła
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g orzechów laskowych

Wykonanie

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  • Gruszki obrać lub nie, zależnie od preferencji, przekroić na pół, delikatnie odpestkować.
  • Do garnka wlać wodę, dodać 100g cukru/erytrytolu i 1 łyżeczkę esencji waniliowej, doprowadzić do wrzenia.
  • Do wrzącej wody delikatnie włożyć gruszki, gotować na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut – mają być miękkie ale nie mogą się rozpadać.
  • Gruszki wyjąć i odcedzić, odłożyć do ostygnięcia.
  • Do naczynia miksującego wlać 220g mleka, dodać drożdże, 100g cukru/erytrytolu, podgrzać 3min/obr.1/37°C.
  • Dodać 500g mąki, 100g masła, 1 jajko, pół łyżeczki mąki, wyrobić bez założonej miarki – 3min/interwał.
  • Przełożyć do miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Umyć naczynie miksujące.
  • Do naczynia miksującego wsypać 100g orzechów laskowych, zmielić obr.10/30s.
  • Dodać jajko, 80g masła, pół łyżeczki soli i 80g cukru/erytrytolu, wymieszać 30s/obr.2.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich kulki.
  • Ułożyć je na blasze do pieczenia, spłaszczyć, na środku zrobić dołek.
  • Do każdego dołka nałożyć krem orzechowy, na kremie umieścić gruszkę, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Wyrośnięte drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Po wyjęcia z piekarnika jeszcze gorące gruszki skropić sokiem z cytryny.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  • Gruszki obrać lub nie, zależnie od preferencji, przekroić na pół, delikatnie odpestkować.
  • Do garnka wlać wodę, dodać 100g cukru/erytrytolu i 1 łyżeczkę esencji waniliowej, doprowadzić do wrzenia.
  • Do wrzącej wody delikatnie włożyć gruszki, gotować na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut – mają być miękkie ale nie mogą się rozpadać.
  • Gruszki wyjąć i odcedzić, odłożyć do ostygnięcia.
  • Do dużej miski wlać 220g mleka, dodać drożdże, 100g cukru/erytrytolu, wymieszać i poczekać chwilę aż zacznie pęcznieć.
  • Dodać 500g mąki, 100g masła, 1 jajko, pół łyżeczki mąki, wyrobić – aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od rąk.
  • Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • Do blendera wsypać 100g orzechów laskowych, zmielić na proszek.
  • Dodać jajko, 80g masła, pół łyżeczki soli i 80g cukru/erytrytolu, wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich kulki.
  • Ułożyć je na blasze do pieczenia, spłaszczyć, na środku zrobić dołek.
  • Do każdego dołka nałożyć krem orzechowy, na kremie umieścić gruszkę, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Wyrośnięte drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Po wyjęcia z piekarnika jeszcze gorące gruszki skropić sokiem z cytryny.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!
Drożdżówki gruszkami orzechami laskowymi

Inspiracją do połączenia smakowego był niezawodny Michał Korkosz czyli Rozkoszny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *