Drożdżówki z karmelizowanymi gruszkami i orzechami laskowymi są tak pyszne, że myślę o nich za każdym razem gdy widzę gruszkę w warzywniaku. Tak właściwie to dzisiaj kupię gruszki i znowu zrobię te pyszne drożdżówki.
W moim przepisie użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej i ertyrtolu zamiast cukru, testowałam wiele razy ten wariant i polecam go jako trochę zdrowszy zamiennik (a przy okazji dzięki zastąpieniu cukru odrobinkę mniej kaloryczny).
Jeśli zastanawiasz się po co w cieście drożdżowym jajko i masło już wyjaśniam. Jajko powoduje że ciasto się tak nie kruszy i dłużej pozostaje świeże. Natomiast masło (można je zastąpić olejem kokosowym) powoduje, że nasz wypiek jest mięciutki niczym chmurka.
Zobacz inne przepisy na drożdżówki: Drożdżówki z marchewką i serem , Drożdżówki z pastą sezamową – kuchnia turecka lub Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Potrzebujesz
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
- miska
- nóż
- deska
- garnek
- blacha do pieczenia
Składniki
- 6 szt małych gruszek
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 l wody
- 280 g cukru trzcinowego/erytrytolu
- 220 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 180 g masła
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka soli
- 100 g orzechów laskowych
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Gruszki obrać lub nie, zależnie od preferencji, przekroić na pół, delikatnie odpestkować.
- Do garnka wlać wodę, dodać 100g cukru/erytrytolu i 1 łyżeczkę esencji waniliowej, doprowadzić do wrzenia.
- Do wrzącej wody delikatnie włożyć gruszki, gotować na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut – mają być miękkie ale nie mogą się rozpadać.
- Gruszki wyjąć i odcedzić, odłożyć do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego wlać 220g mleka, dodać drożdże, 100g cukru/erytrytolu, podgrzać 3min/obr.1/37°C.
- Dodać 500g mąki, 100g masła, 1 jajko, pół łyżeczki soli, wyrobić bez założonej miarki – 3min/interwał.
- Przełożyć do miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać 100g orzechów laskowych, zmielić obr.10/30s.
- Dodać jajko, 80g masła, pół łyżeczki soli i 80g cukru/erytrytolu, wymieszać 30s/obr.2.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich kulki.
- Ułożyć je na blasze do pieczenia, spłaszczyć, na środku zrobić dołek.
- Do każdego dołka nałożyć krem orzechowy, na kremie umieścić gruszkę, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Wyrośnięte drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Po wyjęcia z piekarnika jeszcze gorące gruszki skropić sokiem z cytryny.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Gruszki obrać lub nie, zależnie od preferencji, przekroić na pół, delikatnie odpestkować.
- Do garnka wlać wodę, dodać 100g cukru/erytrytolu i 1 łyżeczkę esencji waniliowej, doprowadzić do wrzenia.
- Do wrzącej wody delikatnie włożyć gruszki, gotować na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut – mają być miękkie ale nie mogą się rozpadać.
- Gruszki wyjąć i odcedzić, odłożyć do ostygnięcia.
- Do dużej miski wlać 220g mleka, dodać drożdże, 100g cukru/erytrytolu, wymieszać i poczekać chwilę aż zacznie pęcznieć.
- Dodać 500g mąki, 100g masła, 1 jajko, pół łyżeczki mąki, wyrobić – aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od rąk.
- Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Do blendera wsypać 100g orzechów laskowych, zmielić na proszek.
- Dodać jajko, 80g masła, pół łyżeczki soli i 80g cukru/erytrytolu, wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich kulki.
- Ułożyć je na blasze do pieczenia, spłaszczyć, na środku zrobić dołek.
- Do każdego dołka nałożyć krem orzechowy, na kremie umieścić gruszkę, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Wyrośnięte drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Po wyjęcia z piekarnika jeszcze gorące gruszki skropić sokiem z cytryny.
Inspiracją do połączenia smakowego był niezawodny Michał Korkosz czyli Rozkoszny.