You are currently viewing Sernik gotowany – poleca się na każdą okazję

Sernik gotowany – poleca się na każdą okazję

Nie wiedziałam, że Thermomix jeszcze mnie zaskoczy, a jednak dał radę. Nie musisz posiadać piekarnika ani nawet lodówki, żeby zrobić wyśmienity sernik gotowany. Powiem więcej, to będzie najlepszy sernik, których zachwycisz siebie, domowników i gości.



Ma świetną kremową konsystencję i waniliowy smak. Dodatek herbatników tylko dodaje mu smaku i uroku. Podeszłam do tego przepisu na luzie zupełnym aby każdy mógł w domu zrobić ten sernik szybko i skutecznie, bez zbytecznych ruchów. W związku z tym pominęłam wszelkie polewy i kajmaki, ma być szybko ale nie mniej pysznie. Do przełożenia warstw tego sernika użyj dowolnych ciastek – u mnie są to końcówki wszystkich otwartych przez moje dziecko opakowań. Podpowiedź na święta – przełóż warstwy gorącej masy serowej pierniczkami w czekoladzie, najlepiej takimi nadzianymi. To będzie hit :).

Poniżej znajdziesz filmik z moim komentarzem, zobacz jak krok po kroku powstało to ciasto. Przy okazji zapraszam na mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Sernik gotowany – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 450g dowolnych herbatników lub ciastek
  • 1000g sera białego (twarogu w kostce, nie tzw. sera w wiaderku)
  • 200g masła
  • 150g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 120g mleka
  • 120g budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 jajka
  • rodzynki i płatki migdałów do dekoracji

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 450g herbatników lub ciastek, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć 1000g sera białego, 200g masła, 150g ksyliotlu lub cukru, 1 łyżeczkę esencji waniliowej, 120g mleka, 120g budyniu waniliowego bez cukru (wsypać proszek) i 4 jajka – zmiksować na gładką masę – 1min/obr.5.

3. Podgrzać masę – 15min/90°C/obr. 4. Na tym etapie powinna być już naprawdę gęsta – zobacz w filmiku o jaką konsystencję mi chodzi.

4. Na dnie blachy o wymiarach 30x24x6 wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. Wylać na nią połowę gorącej masy. Na masę ułożyć pozostałe herbatniki. Na nie wylać resztę masy. Wierzch udekorować rodzynkami i płatkami migdałów.

5. Zostawić do ostygnięcia na około 1 godzinę, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

Jeśli nie masz w domu urządzenia wielofunkcyjnego – wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, przełóż do garnka i ciągle mieszając zagotuj. Masa uwielbia się przypalać, więc nie odchodź od garnka ;). Dalej postępuj jak w punkcie 4 i 5 powyższego przepisu.

 Sernik gotowany - poleca się na święta Thermomania Thermomix

 Sernik gotowany - poleca się na święta Thermomania Thermomix