Kolejna odsłona drożdżówek w bardzo ciekawym zestawieniu z pastą sezamową. Smakują zupełnie jak sezamki – jeśli też je uwielbiacie ten przepis się Wam spodoba. Przepis zaczerpnęłam z nowej kolekcji dostępnej na cookidoo.pl – zmodyfikowałam go oczywiście dodając mniej cukru trzcinowego i zastępując mąkę pszenną mąką orkiszową.
Ciasto się fajnie wałkuje, nie klei się do rąk, łatwo było je zrolować i przełożyć na papier do pieczenia.
Drożdżówki długo pozostają świeże, więc sprawdzą się jako przekąska do szkoły czy do pracy, a także jako jedzenie na wyjazd.
Jak je zrobić? Bardzo prosto!
Drożdżówki z pastą sezamową „Kuchnia turecka” – przepis na Thermomix
Składniki:
- 200g wody
- 150g mleka
- 50g cukru trzcinowego mascobado (lub syropu z agawy, syropu daktylowego, miodu ew. cukru rafinowanego)
- 30g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 550g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 szczypta soli
- 100g syropu daktylowego lub syropu z agawy
- 150g pasty tahini (można zrobić samodzielnie – uprażyć na patelni 140g sezamu, zmiksować z Thermomixie – 20s/obr.9. Dodać 90g oleju, zmiksować 30s/obr.8.)
- 1 łyżka soku z cytryny
1. Do naczynia miksującego wlać 120g wody, 150g mleka, 15g cukru trzcinowego i 30g drożdży, podgrzać: 2min/37 °C/obr.1.
2. Do naczynia miksującego wlać białko, wsypać 550g mąki i sól, wyrobić 2min/. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Do umytego naczynia miksującego wlać 100g syropu daktylowego i 150g pasty tahini, wymieszać 20s/obr.3,5.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30x60cm. Rozwałkowane ciasto posmarować pastą z tahini – zostawiając 2cm margines. Następnie pomagając sobie papierem zwinąć ciasto w ciasną roladę – począwszy od dłuższej krawędzi. Następnie roladę pokroić na plastry o grubości 3cm, przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę – zostawiając 5cm odstępu pomiędzy. Zostawić do wyrośnięcia na 15minut, rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.