fbpx

Cały zbiór genialnych przepisów na Thermomix to zdecydowanie książka „Nasi przedstawiciele polecają”. Dowodem na to jest przepis na to ciasto – Szarlotka kasztelańska – czysta poezja. Grupa testowa dostała to ciasto i je pożarła bijąc się o ostatni kawałek ;).

Robisz prosty biszkopt, nawet jeśli się nie uda, nieważne, serio, nie ma to znaczenia w tym cieście. Co innego gdyby to był tort, tam gdy nie uda się biszkopt pozostaje zrobić kolejny ;). Potem masa jabłkowa z 1,5kg jabłek – ale nie jest to zwykła codzienna szarlotka. Do jabłek dodaj galaretkę jedną ananasową a drugą pomarańczową – sekret smaku tego ciasta właśnie został zdradzony. Możesz też użyć dwóch galaretek pomarańczowych. Potem mój wypróbowany krem do każdego tortu – mascarpone pół na pół ze śmietaną i odrobiną ksylitolu. Ale to nie koniec! Jeszcze jest polewa czekoladowa, którą robi się zupełnie inaczej niż zwykle.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.



Szarlotka kasztelańska – przepis na Thermomix

Składniki:

Szarlotka kasztelańska biszkopt jabłka krem czekolada Thermomania Thermomix

1. Rozgrzać piekarnik do 170°C . Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka z 5 jajek, ustawić ubijanie bez założonej miarki – 9 min/obr. 4. Po 3 minutach przez otwór w pokrywie dodać 60g ksylitolu lub cukru. Po kolejnych 3 dodać kolejno żółtka. W ostatniej minucie ubijania dodać 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

2. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach ok. 25×40 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec 30 minut w 160°C. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika, odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć 750 g jabłek odpestkowanych, pokrojonych na ćwiartki. Posiekać 15 s/obr/4. Dodać pozostałe 750 g jabłek, posiekać 15 s/obr.4.

4. Posiekane jabłka dusić – 15 min/Varoma/obr.2,5. Jeśli używasz galaretek z agarem należy dodać je od razu, ponieważ agar musi się kilka minut gotować aby później zastygnąć. Jeśli masz galaretki z żelatyną dodaj je gdy skończy się duszenie. Wymieszać 1 min/obr.4. Poczekać aż masa przestanie być wrząca, wylać ją na upieczony wcześniej biszkopt, po ostudzeniu wstawić do lodówki.

5. Do czystego naczynia założyć motylek. Wlać 250 g śmietany min.30% i 250 g mascarpone oraz 20 g ksylitolu lub cukru, ubijać bez miarki na obr. 3,5 aż masa zrobi się sztywna. Wyłożyć ją na ostudzone jabłka, ciasto wstawić do lodówki.

6. Do czystego naczynia włożyć 120 g masła, roztopić 4 min/80°C/obr. 0,5. Założyć motylek, wbić jajko, dodać 3 łyżki ksylitolu lub cukru, ubijać 1 min/obr.4. Dodać 3 łyżki kakao, ubić 2 min/50°C/obr.4.

7. Polewą polać warstwę z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto przechowywać w lodówce.

Szarlotka kasztelańska biszkopt jabłka krem czekolada Thermomania Thermomix

Szarlotka kasztelańska biszkopt jabłka krem czekolada Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zuza- www.niedomowakura.pl pisze:

W przepisie jest 6 jajek a potem, żeby dodać 5 białek- to ile tych jajek? 5 czy 6? A jak 6 to rozumiem, że 5 białek i 6 żółtek? Galaretkę dodaję bez dodatku wody? A co jak galaretka jest bez cukru? Tak dopytuję bo nie wszystko jest dla mnie jasne – ale ja jestem blondynką 😉 Pozdrawiam 🙂

Thermomania pisze:

Już Ci wszystko wyjaśniam 🙂 6 jajek w sumie bo 5 do biszkoptu a jedno do polewy 🙂 Galaretkę sypiesz do masy, jabłka posłużą jako rozpuszczalnik (w razie wątpliwości zerknij na filmik). Jak galaretka bez cukru to trzeba dosłodzić tak jak jest napisane na opakowaniu galaretki – zazwyczaj 5-6 łyżek każą wsypać, ja wtedy dodaję tyle ksylitolu. Pisz czy wszystko jasne 🙂

Ok- na razie wszystko jasne 🙂 Biszkopt już upieczony, teraz czas na jabłka 🙂 Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie tak pięknie jak na zdjęciach 🙂