Jeśli w temacie drożdżówek było już u Ciebie wszystko albo jeśli jesteś debiutantem w kwestii wypieków – przepis na drożdżówki z marchewką i serem jest właśnie dla Ciebie. Te drożdżówki mają wyjątkowy smak, rodzynkowo-serowy, podkreślony marchewką, są także bardzo, ale to bardzo proste do zrobienia.
Przepis pochodzi z książki „Nowoczesne gotowanie” – jednej w pierwszych książek na Thermomix wydanych w Polsce. Ta książka to prawdziwa skarbnica, cuda, cuda tam są. Oczywiście przepisy trzeba dostosować do nowych Thermomixów, a także popracować nad składniki.
Właśnie to zrobiłam – zmodyfikowałam przepis aby udał Ci się w posiadanym przez Ciebie urządzeniu, a także wprowadziłam moje stałe modyfikacje – prawdziwy cukier trzcinowy zastąpił cukier biały, a mąka orkiszowa – mąkę pszenną.
W tym przepisie nie ma jajek – świeżość i wilgotność tym drożdżówkom zapewnia mascarpone.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Drożdżówki z serem i marchewką – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 60g marchwi
- 250g mleka
- 30g masła
- 30g świeżych drożdży
- 130g serka mascarpone
- 50g cukru trzcinowego (mój ulubiony to ten – używam go zawsze)
- 480g mąki orkiszowej (na przykład takiej) lub pszennej
- 60g rodzynek lub żurawiny
- 1 szczypta soli
1. Do naczynia miksującego włożyć 60g marchwi pokrojonej na kawałki, szatkować 10s/obr.5. Zawartość naczynia zgarnąć na dno przy pomocy szpatułki lub kopystki.
2. Do naczynia miksującego dolać 250g mleka, 30g masła, podgrzać 30s/40°C/obr.2.
3. Do naczynia miksującego dodać 30g drożdży, 130g serka mascarpone, 50g cukru trzcinowego, 480g mąki orkiszowej i szczyptę soli, wyrabiać bez założonej miarki 4min/interwał. W czasie wyrabiania przez otwór w pokrywie wsypać 60g rodzynek lub żurawiny. Ciasto zostawić w naczyniu miksującym (z założoną pokrywką i miarką) do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut lub do podwojenia objętości.
4. Po tym czasie wymieszać ciasto – 30s/obr.3.
5. Z ciasta powinno wyjść 8-10 średniej wielkości bułeczek. Formować je natłuszczonymi rękami w dowolne kształty (na przykład takie jak na filmie), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchy posmarować serkiem mascarpone.
6. Piec na rumiano około 20 minut w 160°C.
[mailerlite_form form_id=2]