You are currently viewing Drożdżówki z marchewką i serem

Drożdżówki z marchewką i serem

Jeśli w temacie drożdżówek było już u Ciebie wszystko albo jeśli jesteś debiutantem w kwestii wypieków – przepis na drożdżówki z marchewką i serem jest właśnie dla Ciebie. Te drożdżówki mają wyjątkowy smak, rodzynkowo-serowy, podkreślony marchewką, są także bardzo, ale to bardzo proste do zrobienia.


Przepis pochodzi z książki „Nowoczesne gotowanie” – jednej w pierwszych książek na Thermomix wydanych w Polsce. Ta książka to prawdziwa skarbnica, cuda, cuda tam są. Oczywiście przepisy trzeba dostosować do nowych Thermomixów, a także popracować nad składniki.

Właśnie to zrobiłam – zmodyfikowałam przepis aby udał Ci się w posiadanym przez Ciebie urządzeniu, a także wprowadziłam moje stałe modyfikacje – prawdziwy cukier trzcinowy zastąpił cukier biały, a mąka orkiszowa – mąkę pszenną.

W tym przepisie nie ma jajek – świeżość i wilgotność tym drożdżówkom zapewnia mascarpone.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Drożdżówki z serem i marchewką – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 60g marchwi
  • 250g mleka
  • 30g masła
  • 30g świeżych drożdży
  • 130g serka mascarpone
  • 50g cukru trzcinowego (mój ulubiony to ten – używam go zawsze)
  • 480g mąki orkiszowej (na przykład takiej) lub pszennej
  • 60g rodzynek lub żurawiny
  • 1 szczypta soli

1. Do naczynia miksującego włożyć 60g marchwi pokrojonej na kawałki, szatkować 10s/obr.5. Zawartość naczynia zgarnąć na dno przy pomocy szpatułki lub kopystki.

2. Do naczynia miksującego dolać 250g mleka, 30g masła, podgrzać 30s/40°C/obr.2.

3. Do naczynia miksującego dodać 30g drożdży, 130g serka mascarpone, 50g cukru trzcinowego, 480g mąki orkiszowej i szczyptę soli, wyrabiać bez założonej miarki 4min/interwał. W czasie wyrabiania przez otwór w pokrywie wsypać 60g rodzynek lub żurawiny. Ciasto zostawić w naczyniu miksującym (z założoną pokrywką i miarką) do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut lub do podwojenia objętości.

4. Po tym czasie wymieszać ciasto – 30s/obr.3.

5. Z ciasta powinno wyjść 8-10 średniej wielkości bułeczek. Formować je natłuszczonymi rękami w dowolne kształty (na przykład takie jak na filmie), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchy posmarować serkiem mascarpone.

6. Piec na rumiano około 20 minut w 160°C.

[mailerlite_form form_id=2]

Drożdżówki z marchewką i serem Thermomania Thermomix

Drożdżówki z marchewką i serem Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz