Krakersy serowa to doskonała domowa sycąca przekąska – wygrywają smakiem i składem z każdą sklepową opcją.
Uwielbiam ich smak, robię je często, bo się sprawdzają na wieczór filmowy, na spotkanie ze znajomymi, jako dodatek do sałatek i surówek. Sky is the limit, można szaleć. I dodatki też można zmieniać, może być tak jak u mnie sezam, może być mak, kminek (ja osobiście nie przepadam za tym smakiem), pokruszone orzechy, słonecznik, co komu pasuje tym sypie.
Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Ilość porcji: 60 sztuk
Ilość kalorii:
Potrzebujesz
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
- deska
- nóż
- miska i miseczka
- tarka
Składniki
- 200 g łagodnego sera Gouda, Edam
- 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 120 g masła
- 1 szt jajka
- 1 łyżeczka soli
- 5 g sezamu
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Donaczynia włożyć pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser,zmielić 10s/obr.8.
- Dodać 200g mąki, 120g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, jajko i łyżeczkę soli, wyrobić – 30s/obr.4.
- Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować w wałek długości około 40 cm, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na plasterki grubości około 5mm. Plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
- Wierzch krakersów posypać sezamem (lub dowolnymi innymi ziarenkami). Piec 10 min w 180°C. Pilnujemy i zaglądamy przez szybkę żeby się zbytnio nie spiekły – mają być złoto-brązowe. W razie potrzeby można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut (każdy piekarnik piecze trochę inaczej).
- Po wystudzeniu przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- W misce połączyć starty ser, mąkę, miękkie masło, jajko i sól w jednolite ciasto.
- Ciasto wyjąć z miski, uformować w wałek długości około 40 cm, zawinąć w folię, włozyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na plasterki grubości około 5mm. Plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
- Wierzch krakersów posypać sezamem (lub dowolnymi innymi ziarenkami). Piec 10 min w 180°C. Pilnujemy i zaglądamy przez szybkę żeby się zbytnio nie spiekły – mają być złoto-brązowe. W razie potrzeby można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut (każdy piekarnik piecze trochę inaczej).
- Po wystudzeniu przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Film z przepisem
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!