fbpx

W moim ogródku codziennie jest trochę więcej truskawek, na tyle dużo, że zjedliśmy ile mogliśmy, a w końcu zostało coś do przerobienia. 🙂 Z tych najbardziej dojrzałych owoców zrobiłam drożdżówki – są przepyszne, rozpływają się w ustach a dodatek waniliowej kruszonki powoduje, że każdy poczuje się jak w niebie. Dla mnie truskawki to kwintesencja wakacji, słońca i radości. Zapraszam po niezawodny i genialnie prosty przepis.


Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką Thermomania Thermomix

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 220g mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 50g cukru trzcinowego (ja używam takiego)
  • 500g mąki orkiszowej lub pszennej (jasna typ 500 może być taka)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80g miękkiego masła lub oleju kokosowego
  • 500g truskawek lub innych owoców
  • kruszonka: 100g mąki, łyżeczka esencji waniliowej, 50g cukru trzcinowego, 70g masła lub oleju kokosowego

1. Do naczynia miksującego wlewamy 220 g mleka, dodajemy 40 g świeżych drożdży i 50 g cukru trzcinowego lub zwykłego cukru jeśli ktoś woli, mieszamy 2min30s/37 stopni C/obr. 1.

2. Dodajemy 500g mąki orkiszowej lub pszennej, szczyptę soli, 1 jajko i 80g miękkiego masła lub oleju kokosowego – wyrabiamy 3min/interwał. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrabiamy przez 1 minutę.

3. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na 12 kawałków. Z każdego formujemy mały placuszek o średnicy ok. 10cm. Układamy je na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie w naszych placuszkach robimy wgłębienia.

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką Thermomania Thermomix

4. Nagrzewamy piekarnik do 160°C.

5. Przyszedł czas na zrobienie kruszonki : do naczynia miksującego dodajemy 100g mąki, łyżeczkę esencji waniliowej, 50g cukru trzcinowego lub zwykłego i 70g masła lub oleju kokosowego, mieszamy 10s/obr.6, wkładamy do lodówki.

6. Truskawki (ok. 500g) kroimy na mniejsze kawałki – ćwiartki, plasterki, co lubicie. Układamy je na cieście w przygotowanych wcześniej wgłębieniach.

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką Thermomania Thermomix

7. Z lodówki wyjmujemy kruszonkę i posypujemy wierzch truskawek. Pieczemy 15-20 minut w 160°C (grzanie góra i dół) – aż się zarumienią. Podajemy jak trochę ostygną 😉 Świetne także na drugi dzień.

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką Thermomania Thermomix

[mailerlite_form form_id=2]Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką Thermomania Thermomix


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *