fbpx

Pierwszy chlebek bananowy zrobiłam jakieś 10 lat temu. Przepis znalazłam na blogu White Plate. Przez te lata lista składników się skróciła tak o połowę, a chlebek nic nie stracił na smaku i swojej wyjątkowości. Nie ma w nim jajek, mleka krowiego ani cukru. To jest ulubione ciasto całej mojej rodziny, robię je za każdym razem gdy mam w domu odpowiednio dojrzałe banany.



Cała tajemnica tego przepisu to banany dojrzałe na maksa, tak dojrzałe, że nie tylko mają plamki, ich skórka jest już wręcz bardziej brązowa niż żółta – oczywiście sam banan nadal jest świeży i przypadkiem nie zgniły. Jest po prostu mega mega dojrzały i dzięki temu aromatyczny i słodki.

W wersji na Thermomix przepis jest jeszcze prostszy, przygotowanie ciasta zajmie jakoś z minutkę 😉

Chlebek bananowy – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • łyżka oleju kokosowego lub masła
  • 170g mąki orkiszowej lub pszennej (jasna typ 500 może być taka, możesz też użyć mąki ciemniejszej nawet o typie 1050)
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ew. rodzynki, żurawina

Do naczynia miksującego wrzucamy: 4 bardzo ale to bardzo dojrzałe banany, łyżkę oleju kokosowego lub masła, 170 g mąki orkiszowej lub pszennej jeśli ktoś woli, 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 szczyptę soli i trochę wanilii – w formie sproszkowanej lub jako esencja. Można też dodać rodzynek lub żurawiny jeśli ktoś lubi. Miksujemy to wszystko przez 30 s/obr.5. Pieczemy 1 godzinę w 180°C. I to wszystko!!

Robiłam już ten chlebek także z podwójnej ilości składników, wtedy czas pieczenia wydłużam o 15 minut.

Jeśli chcesz zrobić muffiny z tego ciasta – też wyjdą boskie, tylko piecz je 25-30 minut.

Jeśli chodzi o blaszkę – gdzie Cię fantazja i możliwości zaprowadzą – chlebek udaje się w każdej foremce.

Napisz jak Ci smakowało 🙂

Chlebek bananowy najprostszy smaczny wegański Thermomania ThermomixChlebek bananowy najprostszy smaczny wegański Thermomania Thermomix