Surówka z marchwi i czosnku to boski dodatek do obiadu w czasie zimy i przedwiośnia. Czego jak czego, ale marchewki i czosnku na pewno nie zabraknie – tu mrugam do jedzących sezonowo i lokalnie.
Robi się ją niezwykle prosto – potrzebujesz kilka marchwi, ząbków czosnku, dobry majonez i przyprawy – miksujemy lub szatkujemy i już.
Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Ilość porcji: 4 porcje
Ilość kalorii:
Potrzebujesz
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
- tarka, deska, nóż, obieraczka do warzyw
Składniki
- 500 g marchwi
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej lub czubrycy
- 1 łyżka majonezu (zobacz jak zrobić domowy majonez)
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Marchew obrać (lub nie), pokroić na duże kawałki.
- Czosnek obrać z łupin.
- Marchew i czosnek wrzucić do naczynia miksującego.
- Dodać przyprawę i majonez.
- Posiekać 15s/obr.5. Gotowe!
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Marchew obrać (lub nie), zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek obrać z łupin. Drobno posiekać.
- Marchew i czosnek przełożyć do miski.
- Dodać przyprawę i majonez, dokładnie wymieszać. Gotowe!
Film z przepisem
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!