Wiejski kociołek z grilla to świetna alternatywa dla tradycyjnego grillowania – karkówki, kiełbas czy szaszłyków.
Nowoczesny grill daje nieograniczone możliwości – możemy w nim przygotować bardzo wiele różnorodnych potraw, tradycyjnie kojarzonych z domową kuchnią. Innowacyjnym rozwiązaniem na rynku grillowym jest system GBS (Gourmet BBQ System) opatentowany przez firmę Weber – dzięki temu na ruszcie możemy zainstalować dowolne akcesoria do grillowania z oferty. Wśród nich jest żeliwny kociołek.
Żeliwny kociołek na grilla – do czego służy?
W żeliwnym kociołku można równomiernie piec w bardzo wysokich temperaturach przeróżne dania tzw. jednogarnkowe – jak wiejski kociołek, od zup, przez gulasze po warzywne curry. Dzięki temu może być używane na grillu.
Duża pojemność kociołka (6,8 litra) pozwoli nakarmić dużą grupę osób, więc sprawdzi się na wszelkich imprezach w plenerze.
Kociołek żeliwny Weber ma specjalną, płaską pokrywę, która może stanowić dodatkowo blachę do pieczenia – dzięki temu możemy przy okazji upiec lub podpiec pieczywo.
Żeliwny kociołek na grilla – co można w nim przygotować?
Koniecznie wypróbuj wiejski kociołek, znany w wielu miejscach w Polsce jako pieczonki. Oczywiście zależnie od regionu różni się dodatkami, ale jest to mięsny gulasz z kiełbasą i boczkiem, z dodatkiem kapusty, cebuli i ziemniaków, ułożonych warstwowo i duszonych pod szczelnym przykryciem. Zobacz mój przepis poniżej.
Potrzebujesz
- żeliwny kociołek
- grill
- deska
- nóż do krojenia
Składniki
- 1,5-2 kg ziemniaków
- 3 szt marchwi średnie
- 3 szt cebuli duże
- 500 g wędzonego boczku
- 500 g dowolnej kiełbasy
- 1 główka kapusty
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- koncentrat pomidorowy
Wykonanie
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki lub pół plasterki.
- Marchew umyć, obrać, pokroić w talarki.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka lub dużą kostkę.
- Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki.
- Z kapusty poodrywać całe liście.
- Na dnie i bokach żeliwnego kociołka wyłożyć liśćmi kapusty.
- Naprzemiennie układać ziemniaki, marchew, cebulę, boczek, kiełbasę, dodając soli i pieprzu. Jeśli lubisz możesz dodawać po łyżce koncentratu pomidorowego do każdej warstwy.
- Wszystkie składniki trzeba lekko docisnąć, aby przylegały do siebie.
- Na wierzchu ostatniej warstwy ułożyć pokrojone na kawałki masło.
- Na koniec ułożyć jeden duży liść kapusty – taka roślinna pokrywka.
- Założyć pokrywkę na kociołku i ustawić go na grillu.
- Mniej więcej po godzinie warto zajrzeć czy danie jest gotowe, jednak zazwyczaj wymaga dodatkowych 15-20 minut.
Jeśli fascynują Cię nowoczesne akcesoria grillowe i chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami, zapisz się do newslettera na stronie weber.com.