You are currently viewing Malinowy winegret – jak zrobić od podstaw – Thermomix

Malinowy winegret – jak zrobić od podstaw – Thermomix

Lato trwa zdecydowanie za krótko i za szybko się kończy. Dla mnie lato to przede wszystkim owoce, maliny kocham nad życie. Co powiecie na malinowy winegret? Wypróbowałam go już przy kilku sałatkach i smakował wyśmienicie. Jest tylko jeden warunek – do jego zrobienia potrzeba świeżych malin, więc teraz jest idealny moment na wypróbowanie tego przepisu.

Przy okazji dowiecie się jak zrobić ocet malinowy – jego przygotowanie trwa trzy dni. 😉

Malinowy winegret z „Sezonu na Thermomix”




Składniki:

  • 130g malin
  • 100g octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 300g oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju przeznaczonego do spożycia na zimno
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 szczypty czarnego pieprzu
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego, ksylitolu lub miodu

 

Zaczynamy od octu malinowego: na pokrywie naczynia miksującego stawiamy słoik, do niego odważamy 100g octu i 30g malin. Zakręcamy, wstawiamy do lodówki na 3 dni.

Ocet malinowy Thermomania Thermomix

Po trzech dniach z octu wyławiamy maliny, wyrzucamy je.

Ocet malinowy Thermomania Thermomix

Do naczynia miksującego wlewamy nasz ocet malinowy, dodajemy 100g świeżych malin, 300g oliwy, 1/2 łyżeczki soli, 3 szczypty pieprzu i 5 łyżeczek cukru, miksujemy 10s/obr.5.

Malinowy winegret Thermomania Thermomix

Winegret jest gotowy do podania, to jest zapas na dłuższy czas, więc co potrzebujecie zużyjcie od razu, a resztę przelejecie do słoika, zakręćcie i trzymajcie w lodówce.

Malinowy winegret Thermomania Thermomix







Dodaj komentarz