You are currently viewing Majonez – jak zrobić w domu idealny majonez

Majonez – jak zrobić w domu idealny majonez

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych majonezów. Czytałeś może co mają wypisane jako składniki na etykiecie? Zazwyczaj conajmniej jeden konserwant lub dodatek, nierzadko także jakieś tajemnicze aromaty. A przecież w Thermomixie można zrobić genialny majonez przy użyciu dosłownie 4 składników!

Ważne aby pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wtedy nasz majonez już po 1,5 minuty wychodzi idealny – gładki, gęsty i przede wszystkim bardzo dokładnie wiemy z czego jest zrobiony.

I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.


Majonez jak zrobić w domu idealny majonez Thermomania Thermomix

Majonez (Kulinarne ABC) – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 250g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Na pokrywie naczynia miksującego ustawić dzbanek, Odważyć do niego 250 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego, odstawić. Do naczynia wbić 1 jajko o temperaturze pokojowej, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie), 2 szczypty czarnego pieprzu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki soli.
Wymieszać 1min30s/obr.4, jednocześnie na pokrywkę  powoli wlewać olej, tak aby spływał wokół miarki.
Aby osiągnąć najlepsze efekty wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.

[mailerlite_form form_id=2]