Surówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja – serio serio!
Zimą mam wielką ochotę na jedzenie kiszonek, im bliżej wiosny tym bardziej na pytanie o to jakie warzywa do obiadu odpowiadam: ogórek albo kapusta kiszone.
Jeśli też tak masz ta surówka Cię zachwyci – połączenie kiszonej kapusty z cebulą, marchewką i jabłkiem – boski zestaw.
Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Ilość porcji: 4
Ilość kalorii:
Potrzebujesz
- nóż, deska, tarka
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
Składniki
- 40 g cebuli
- 120 g jabłka, odpestkowanego, ze skórką
- 50-70 g marchewki
- 300 g kapusty kiszonej
- 5 g oliwy/oleju
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Do naczynia miksującego włożyć przekrojoną na pół cebulę, jabłko, marchewkę i kapustę kiszoną.
- Dodać oliwę/olej i pieprz.
- Szatkować 5s/obr.5.
- Podawać od razu.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę kiszoną jeśli jest w długich pasmach – poszatkować na drobniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać olej i pieprz, wymieszać.
- Podawać od razu.
Film z przepisem
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!