Kolejna prosta i genialna w swej prostocie sałatka – tym razem ziemniaczana. Ma fajny smak, bardzo ciekawie prezentuje się na stole, więc polecam ją wypróbować przy okazji imprezy i gości, choćby na grillu.
Jeśli zastąpimy śmietanę jogurtem greckim unikniemy kilku kalorii. Będzie też fajną alternatywą dla mięsa jeśli na imprezę do Was przyjdzie wegetarianin. Można się nią spokojnie najeść 😉
Sałatka sprawdzi się także jako lunch do pracy czy jako przekąska, jest smaczna i sycąca.
W poniższym filmiku zobaczcie jak ją zrobić i piszcie czy smakowało.
Sałatka ziemniaczana (Sałatkowe dania główne) – przepis na Thermomix
Składniki:
- 500g wody
- 2 łyżeczki soli
- 600g małych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 150-180g czerwonej papryki
- 150-180g zółtej papryki
- 70g ogórków konserwowych
- 100g śmietany 12% lub jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy (przepis na musztardę z Thermomixa)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
1. Do naczynia miksującego wlać 500g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego 600g małych, nieobranych ziemniaków. Gotować na parze 25min/Varoma/obr.1. Ziemniaki powinny być lekko twarde, w razie potrzeby gotować kolejne 2-5 min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek, ziemniaki odstawić do ostygnięcia, po tym czasie obrać je i pokroić na plasterki.
2. Do czystego naczynia włożyć 1 ząbek czosnku, rozdrobnić 2s/obr.8, zgarnąć na dno naczynia. Dodać 150-180g czerwonej papryki, 150-180g żółtej papryki, 70g ogórków konserwowych, rozdrobnić 2-3s/obr.5. Dodać 1 łyżeczkę soli, 100g śmietany 12% lub jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę musztardy, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1 łyżkę octu. Wymieszać 10s/obroty wsteczne 2. Powstałym sosem polać ziemniaki, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać jako dodatek do obiadu, grilla lub jako samodzielną przekąskę lub lunch.