fbpx

Świetny na kanapki, aromatyczny, dietetyczny i do tego naprawdę w ogóle nie suchy! Wygląda na to, że nic prostszego, trzeba przejąć kontrolę nad swoją kanapką. 🙂 Przepis jest tak naprawdę niezwykle prosty – wystarczy przyrządzić marynatę, zanurzyć w niej mięso (jeśli chcesz aby było bardzo aromatyczne – marynuj je przez całą noc), po czym ugotować je na parze. I dzięki temu otrzymasz domową wędlinę bez jakichkolwiek chemicznych dodatków. Po prostu wiesz co jesz.


Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Schab chrzanowy  – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 5 jagód jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-10g gruboziarnistej soli
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki musztardy (tutaj przepis na musztardę)
  • 1kg schabu
  • 1500g wody

Miksujemy przyprawy (5 jagód jałowca, 4 ząbki czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 5-10g gruboziarnistej soli, 3 goździki, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki cukru lub ksylitolu)  20s/obr. 6, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki chrzanu i tyle samo musztardy, mieszamy 5s/obr.2. Marynatą smarujemy 1 kg schabu, zawijamy w żaroodporną folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut, a w ogóle najlepiej na kilka godzin, będzie bardziej aromatyczny.
Po tym czasie do naczynia wlewamy 1500g wody i mięso zawinięte w folię gotujemy na parze 60min/Varoma/obr.2. Odnośnie folii – udało mi się kupić folię spożywczą żaroodporną – zwróćcie uwagę na to – na pudełku musi być informacja czy taka folia nadaje się do używania w wysokich temperaturach. Jeśli nie ma tam takiej informacji nie używajcie jej na Varomie. Podobnie folia aluminiowa – moje zdanie jest takie, że się jej nie podgrzewa. Można też użyć papieru do pieczenia, równie dobrze spełni rolę.

Są dwie możliwości: 1. Marynować mięso w misce – pilnować aby całe było zanurzone w marynacie. Potem zapakować je w papier do pieczenia i w tym upiec. 2. Użyć rękawa/woreczka do pieczenia mięsa i w nim marynować oraz gotować mięso.

Zostawiamy na przystawce Varomy aż mięso całkowicie nie ostygnie. Podajemy pokrojone na 5mm plastry.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *