fbpx

Okazuje się, że da się zrobić w domu wędlinę, w której będzie tylko to, co sami dodamy. Próbowałam już robić na Varomie schab i ku mojej radości i zdziwieniu okazał się pyszny i soczysty – tu znajdziesz przepis.

Gdy uda mi się kupić indyka z pewnego źródła zazwyczaj kończy jako obiad, ale tym razem koniecznie ale koniecznie chciałam wypróbować przepis na wędlinę z indyka. Słuchajcie, to jest rewelacja, tylko porcja duuuża, więc spokojnie róbcie z połowy ilości 😉 Indyk to jednak spory ptaszek 😉




Soczysty filet z indyka na kanapki  – Śniadanie z niskim indeksem glikemicznym – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 80g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 800g fileta z piersi indyka
  • 1000g wody

Do naczynia miksującego włożyć 3 ząbki czosnku, rozdrobnić 4s/obr.8. Czosnek zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dolać 80g oliwy z oliwek, dodać 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, po 1 łyżeczce pieprzu, tymianku, majeranku i bazylii – wymieszać 10s/obr.2. Powstałą marynatą dokładnie posmarować filet z indyka (ok. 800g). Włożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 12 godzin.

Zamarynowany filet szczelnie zawinąć w folię spożywczą i umieścić w przystawce Varoma. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, założyć przystawkę Varoma, gotować 60 min/Varoma/obr.2. Następnie zdjąć przystawkę, mięso pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić w 3mm plastry, podawać na zimno.