You are currently viewing Chałka z kardamonem – fantastyczna w smaku

Chałka z kardamonem – fantastyczna w smaku

Jeśli jeszcze nie znasz smaku i zapachu kardamonu – koniecznie wypróbuj ten przepis. Jeśli jesteś fanem kardamonu – koniecznie wypróbuj ten przepis. 😉 Zresztą myślę, że każdy z nas zna kardamon i jego charakterystyczny cytrusowy aromat, tylko nie wie, że to jest właśnie on.



Kardamon znajduje w kuchni niezwykle szerokie zastosowanie. Najczęściej używany jest w kuchniach azjatyckich – zarówno w sztukach kulinarnych Dalekiego, jak i Bliskiego Wschodu. Stanowi jeden z podstawowych składników różnych mieszanek przypraw takich jak curry czy garam masala. Świetnie komponuje się z potrawami typu pilaw, z delikatnym mięsem drobiowym oraz z rybami. Szczypta tej przyprawy nada zupełnie nowego charakteru ciastkom, tradycyjnym wypiekom świątecznym, naleśnikom, racuchom czy piernikom. Przyprawę warto również dodać do sałatek owocowych oraz różnego rodzaju napojów. Odrobina startych ziarenek tej rośliny idealnie nada się do domowych nalewek, grzanego wina, kompotów owocowych, a także do rozgrzewającej kawy lub herbaty.

Chałka z kardamonem - fantastyczna w smaku Thermomania Thermomix

Jak podaje portal zdrowie.tvn.pl prozdrowotne i lecznicze właściwości kardamonu są niezwykle rozległe. Stosowany był już w starożytnej Grecji na problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia, niestrawność i skurcze żołądka. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystywany jest do leczenia astmy, zapalenia oskrzeli czy chorób przewodu pokarmowego. W Azji bywa stosowany jako lekarstwo na jadowite ukąszenia. Kardamon ma też właściwości odchudzające, a także wykorzystywany jest jako aromat perfum oraz składnik olejków eterycznych i pielęgnacyjnych.

W sklepach znajdziesz kardamon mielony i w ziarnach. Ten zmielony na pewno nie będzie taki aromatyczny. Poza tym możesz go samodzielnie zmielić lub ewentualnie porozbijać tłuczkiem lub wałkiem na drobniejsze kawałki.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Chałka z kardamonem – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 250g mleka
  • 100g syropu kokosowego, z agawy lub cukru trzcinowego dobrej jakości
  • 30g drożdży
  • 670g mąki orkiszowej lub pszennej (może być ciemniejsza, u mnie typ 1050)
  • 3 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 100g masła
  • 50g żurawiny lub rodzynek
  • płatki migdałów do posypania wierzchu chałki

1. Do naczynia miksującego wlać 250g mleka, dodać 100g syropu kokosowego lub z agawy lub dobrej jakości cukru trzcinowego, 30g drożdży i 20g mąki, podgrzać 3min/37°C/obr.3.

2. Do naczynia dodać 650g mąki orkiszowej lub pszennej, 3 jajka, 2 szczypty soli i 1 łyżkę mielonego kardamonu, wyrobić ciasto (zawsze ze zdjętą miarką) 4min/interwał.

3. Dodać 100g miękkiego masła pokrojonego na kawałki i 50g żurawiny lub rodzynek, wyrobić 1min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym aż podwoi swoją objętość.

4. Wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na 6 części. Ułożyć je podsypaną mąką blacie. Z każdej części uformować długi wałek. Upleść dwie chałki, każda z 3 wałków, w taki sposób jak pokazano na filmie. Wierzch posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałów, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

5. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Chałki piec przez 20 minut w 160°C ,podnieść temperaturę do 180°C i piec kolejne 10 minut.

Tę chałkę możesz także przygotować ręcznie, przygotuj w dużej misce zaczyn z drożdżami, następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z kalendarza Thermomix na 2018 rok. Przepis został zmodyfikowany.

Chałka z kardamonem - fantastyczna w smaku Thermomania Thermomix

Chałka z kardamonem - fantastyczna w smaku Thermomania Thermomix

Chałka z kardamonem - fantastyczna w smaku Thermomania Thermomix




Ten post ma 2 komentarzy

  1. gin

    Mmm, coś cudownego! Uwielbiam kardamon, a do wypieków drożdżowych nadaje się po prostu idealnie 🙂

    1. Thermomania

      Ja pokochałam go tak właściwie po tym jak robiłam przyprawę do pierniczków. 🙂

Dodaj komentarz