You are currently viewing Korzenny chlebek cukiniowy pyszny i prosty

Korzenny chlebek cukiniowy pyszny i prosty

Cukinie ach cukinie, kabaczki i inne dyniowe 😉 To jest przepis na chlebek cukiniowy (lub kabaczkowy też wyjdzie super) czyli w wersji na słodko z dużą ilością korzennych przypraw – od Thermomanii. Miód w gębie, a gęba w niebie, już nie ma, pożarty w jeden dzionek, więc na pewno zrobię następny. Zresztą wiesz coś z tymi plonami ogródkowymi trzeba robić. 😀




Wracając do przepisu dostosowałam go do Thermomixa oraz moich preferencji czyli dodałam mniej tłuszczu i użyłam mąki orkiszowej oraz mleka bez laktozy, zmieniłam też trochę dodatki.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj. Zobaczysz też jak powinna wyglądać cukinia po uduszeniu i jaka powinna być konsystencja ciasta. Po upieczeniu będzie wyglądał na trochę zakalcowaty, ale spokojnie- tak ma być. 🙂

Korzenny chlebek z cukinii – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 500g cukinii lub kabaczka bez nasion (ze skórą jeśli nie jest zbyt twarda)
  • 25g oleju lub oliwy do duszenia
  • 2 jajka
  • 110g cukru trzcinowego (można użyć cukru zwykłego, ksylitolu itd)
  • 90g oleju lub oliwy
  • 100g mleka krowiego lub roślinnego
  • 350 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika (tutaj przepis na przyprawę)
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny

1. 500g cukinii lub kabaczka bez nasion pokroić na kawałki, wrzucić do naczynia miksującego i posiekać 8-10s/obr.4. Dodać 25g oleju (u mnie olej słonecznikowy z masłem ghee) lub oliwy, dusić bez miarki aż cukinia nie odparuje nadmiaru wody – 35-40min/100°C/obr. wsteczne 0,5. Przełożyć do miski, odstawić do ostygnięcia.

2. Założyć motylek, do naczynia wlać 2 jajka i wsypać 110g cukru trzcinowego, ubijać bez założonej miarki 4min/obr.3,5 – gdy jajka będą białe w trakcie zacząć dodawać 90g oleju i 100g mleka. Ustawić kolejne ubijanie – 3min/obr.3, w czasie ubijania dodawać 350g mąki porcjami, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy korzennej (do pierniczków), garść pokruszonych orzechów włoskich i garść suszonej żurawiny. Wyjąć motylek, dodać uduszoną wcześniej cukinię, wymieszać 30s/obr. wsteczne 3.

3. Piec 1 godzinę w 200°C. Po upieczeniu wyjąć, przestudzić, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Świetnie smakuje na drugi i trzeci dzień 🙂

Zainspirował mnie przepis ze strony www.lawendowydom.com.pl – przepis został zmodyfikowany (wgl to jest bardzo fajny blog, zajrzyj tam ;))

[mailerlite_form form_id=2]



Dodaj komentarz