You are currently viewing „Dżem” bekonowy czyli najlepszy sos do burgerów

„Dżem” bekonowy czyli najlepszy sos do burgerów

W przypływie kulinarnej kreatywności, mając w perspektywie imprezę z grillowaniem na kilkanaście osób, wymyśliłam, że podam burgery.

Żeby zaoszczędzić sobie pracy kupiłam w wypróbowanej piekarni bułki maślane (ponieważ wiem już, że takie lekko słodkawe puszyste pieczywo smakuje najlepiej z burgerem), zamroziłam je żeby były idealnie świeże gdy pojawią się goście (wystarczy je wyjąć pół godziny przed podaniem z zamrażarki i będą smakować i wyglądać jak świeżo upieczone).

Zamiast wołowiny użyłam mielonego udźca z indyka, przyprawionego solą, pieprzem i czosnkiem. Mięso można przyprawić dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce, będzie bardziej aromatyczne.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 170, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

„Dżem” bekonowy – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 50g cebuli
  • 300g wędzonego boczku (już bez skóry i kości)
  • 150g cukru trzcinowego
  • 80g octu jabłkowego lub winnego
  • 60g syropu klonowego
  • 2 czubate łyżeczki papryki wędzonej

1. Do miarki lub do miseczki wsypać 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej, wlać do niej 3 łyżki wrzącej wody, wymieszać i odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć 4 ząbki czosnku, 50g cebuli, rozdrobnić 5s/obr.5. Zgarnąć zawartość naczynia na dno.

3. Do czosnku i cebuli dodać 300g boczku pokrojonego na kawałki, rozdrobnić 5s/obr.5. Przemieszać zawartość naczynia. Gotować bez miarki, zamiast niej założyć koszyczek – 8min/120°C /obr. wsteczne 0,5.

4. Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozpuszczoną kawę, 150 g cukru trzcinowego, 80g octu jabłkowego lub winnego, 60g syropu klonowego i 2 czubate łyżeczki papryki wędzonej. Przemieszać zawartość naczynia, gotować 10min/100°C/obroty wsteczne 0,5.

5. Ustawić ponowne gotowanie – bez miarki – założyć w jej miejsce koszyczek – 12min/115°C/obroty wsteczne 0,5. Dżem bekonowy przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić, po ostudzeniu przechowywać w lodówce.

6. Podawać jako dodatek do burgerów lub innych mięs grillowanych.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.

"Dżem" bekonowy czyli najlepszy sos do burgerów Thermomania Thermomix