fbpx

Nie ma to jak domowe wytwory i przetwory, prawda? Poza ogromną satysfakcją jest też pewność z czego zostały zrobione. A do tego w Thermomixie zrobienie musztardy zajęło mi całe 5 minut wliczając wszystkie przygotowania. Potem nasza musztarda trafia pod ściereczką na dwa dni do lodówki (aby pozbyła się goryczy) i można ją zapakować do słoików tudzież przystąpić do konsumpcji. Poza tym przepis, który tu znajdziecie to podstawowy zestaw, jeśli lubicie musztardę chrzanową, dodajcie do niej chrzanu, jeśli ma być ostrzejsza, część białej gorczycy zastąpcie czarną, jeśli nie używacie octu spirytusowego, możecie użyć owocowego. Piszcie koniecznie jak Wam się udała!

 

Musztarda (Nasi przedstawiciele polecają) – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 230g białej gorczycy
  • 150-200g wody
  • 50g octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu lub cukru

1. Do naczynia dodać 230 g białej gorczycy, zmielić 30s/obr.10.

2. Do zmielonej gorczycy dodać 150 g wody, 50 g octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki miodu lub cukru, wymieszać 30s/obr.4.

3. Przełożyć do miseczki, przykryć ścierką, odstawić do lodówki na 1-2 dni, aby pozbyć się goryczy. Po tym czasie przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Jaga pisze:

Robiłam różniste smaczne potrawy sosy i przyprawy, ale musztardy nie – ale nadrobię

Aga pisze:

Ja się niestety nie znam na pasteryzowaniu, obgotowywaniu itp, żeby przechowywać takie produkty jak nadłużej, a zawsze wszystkiego wychodzi mi za dużo… jak długo można przechowywać taką musztardę? będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

Thermomania pisze:

Mi też tej musztardy wyszło za dużo, nadal ją mam i ma się świetnie. Zresztą tak się zastanawiam, czy mi się w ogóle kiedykolwiek zepsuła musztarda? Nawet taka ze sklepu i taka co stała otwarta? Nie przypominam sobie. 😉 Stwierdzam więc, że spokojnie możesz robić, w lodówce postoi długo, nie zepsuje się. 🙂