fbpx

Od lat w mojej kuchni nie ma glutaminianu sodu, który jest szkodliwym i uzależniającym polepszaczem smaku i zapachu. Natomiast we wszelkich sklepowych przyprawach warzywnych króluje tenże właśnie, oprócz tego cukier i nie rzadko kilka konserwantów. A przecież mając Thermomix w kilka sekund zrobisz świetną przyprawę uniwersalną, dodając do niej to co lubisz.

Można do niej dodać ziół, na przykład suszoną natkę pietruszki, można więcej czosnku, można zaszaleć i dodać suszony czosnek niedźwiedzi. Tylko wyobraźnia tutaj Ciebie ogranicza. Potrawy będą smakować świetnie, a Ty będziesz spokojny o to co jesz Ty i Twoja rodzina.

I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.


Moja wersja przyprawy uniwersalnej – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 250g suszonej włoszczyzny
  • 2 łyżku suszonego czosnku
  • 3 łyżki suszonej cebuli
  • 3 łyżki kurkumy
  • suszona pietruszka
  • 75-80g soli najlepiej gruboziarnistej (ja używam soli himalajskiej)

Do naczynia miksującego wrzucamy: suszoną włoszczyznę (250 g), suszony czosnek (2 łyżki), suszoną cebulę (3 łyżki), możemy też dodać kurkumę (3 łyżki), pietruszkę suszoną (wg. uznania), wszystko co najbardziej nam smakuje, do tego sól gruboziarnista (75-80 g) – ja użyłam soli himalajskiej i wszystko to miksujemy 10s/obr.10. Przydaje się na codzień w każdej kuchni.

[mailerlite_form form_id=2]