Kotlety warzywne z cukinii i kapusty to moja propozycja na to jak przetrwać sezon cukiniowy. Chociaż w tym roku posiałam dwa nasionka, serio dwa, to i tak mam jej nadmiar. Tego się chyba nie da uniknąć, trzeba szukać sposobów na przetworzenie i przechowanie.
Co zajrzę do ogródka to tam znowu jest jakaś cukinia. Oczywiście, że część rozdałam, ale nie chcę przesadzać, żeby ludzie nie uciekali na mój widok.
Kotlety z cukinii pozwalają użyć 450g cukini, czyli naprawdę sporo. Jeśli do tego spojrzysz na moje pozostałe przepisy, jak na przykład ciasto z cukinią i żurawiną, bułeczki cukiniowe czy jesienne curry, z całą pewnością cukinię pokochasz i kupisz jej więcej następnym razem.
Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Kotlety warzywne z cukinii i kapusty – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 450g cukinii
- łyżeczka soli
- 80g kapusty białej
- 80g mąki razowej typ 1850 lub 2000
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Do naczynia miksującego włożyć 450g cukinii i wsypać łyżeczkę soli, posiekać 5s/obr.5. Cukinię przełożyć do sitka i odstawić do ocieknięcia.
- Do naczynia miksującego włożyć 80g białej kapusty pokrojonej na spore kawałki.
- Cukinię odcisnąć i dodać do naczynia miksującego do kapusty.
- Dodać 80g mąki razowej, 2 jajka i 2 ząbki czosnku, wymieszać 5s/obr. 4.
- Na patelni rozgrzać olej, nakładać po dwie łyżki masy cukiniowo-kapuścianej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety można także upiec – w tym celu rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Masę cukiniowo-kapuścianą nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując niewielkie placki. Piec 30 minut.
- Kotlety podawać od razu z ulubionym sosem i bukietem surówek oraz serem feta.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- 450g cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać łyżeczkę soli, wymieszać, przełożyć na sitko i odstawić do ocieknięcia.
- 80g białej kapusty pokroić drobno.
- Cukinię odcisnąć i dodać do kapusty.
- Dodać 80g mąki razowej, 2 jajka i 2 ząbki czosnku, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, nakładać po dwie łyżki masy cukiniowo-kapuścianej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety można także upiec – w tym celu rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Masę cukiniowo-kapuścianą nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując niewielkie placki. Piec 30 minut.
- Kotlety podawać od razu z ulubionym sosem i bukietem surówek i serem feta.