Ciasto cynamonowe z owocami i karmelem maślanym to moje objawienie. Gdzieś mignął mi filmik z cynamonkami (taki zawijanymi cynamonowymi bułeczkami), ale upieczonymi jako ciastem na kołderce z karmelu i owoców. A tu stoi przede mną w kuchni cała skrzyneczka ogrodowych brzoskwiń i psuje się na moich oczach.
Nie musiałam się wcale zachęcać, ani jakoś szczególnie głowić nad przepisem, po prostu przystąpiłam do działania. Jeśli chcesz zobaczyć jak powstawało to ciasto i jakie w trakcie jego robienia miałam dylematy koniecznie zajrzyj na mój profil na Instagramie do wyróżnionych relacji do sekcji „Ciasta”.
Ja w ogóle kocham miłością prawdziwą wszelkie ciasta na drożdżach a ponieważ jestem kuchennym samoukiem metodą prób i błędów doszłam do kilku wniosków. Dzięki tym moim wnioskom każdy drożdżowy wypiek uda się na pewno.
Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu, trzeba mu pozwolić dwa razy wyrosnąć, aby w piekarniku osiągnąć tę niesamowitą puszystość. A jeszcze lepiej po zrobieniu ciasta razem z miską, szczelnie przykryte, wstawić na kilka godzin do lodówki. Potem wyjąć i pozwolić na osiągnięcie temperatury pokojowej.
Dopiero wtedy biorę się za wszelkie wałkowania i formowania oraz dekorowanie. Gdy już wszystko jest gotowe, włożone do foremki, znowu pozwalam ciastu wyrosnąć – aż podwoi swoi objętość.
Następna sprawa to pieczenie – nigdy nie wstawiam ciasta drożdżowego do bardzo gorącego piekarnika, piekę je przez około 30 minut w 150°C (bez termoobiegu, grzanie góra dół) i dopiero na ostatnie 10 -15 minut podkręcam temperaturę do 180°C. Robiąc ciasto drożdżowe sprawdź moje porady i daj znać jak Ci poszło.
Ciasto cynamonowe z owocami i karmelem maślanym – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 300g mleka
- 100g miękkiego masła
- 20g świeżych drożdży
- 250g cukru kokosowego/sproszkowanych daktyli/cukru trzcinowego
- 550g mąki orkiszowej / pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 100g wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1kg brzoskwiń/śliwek/jabłek
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Owoce umyć, odpestkować, można je obrać (ja nie obieram), pokroić na mniejsze kawałki.
- Do naczynia miksującego wlać 300g mleka, dodać 50g masła, 20g drożdży i 60g cukru kokosowego/sproszkowanych daktyli, podgrzewać 2min/37°C/obr.1.
- Dodać 550g mąki i 1 płaską łyżeczkę soli, wyrobić 3min/interwał. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, wyłożyć na papier do pieczenia i zostawić aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto rośnie, czas na zrobienie karmelu. Na zimną patelnię wysypać 100g cukru kokosowego i wylać 100g wody. Ja podgrzewam tę mieszankę ciągle mieszając na ustawieniu 7 (a mam 10-cio stopniową skalę w kuchence). Gdy cukier z wodą zaczną wrzeć dodać 50g masła, cały czas mieszając poczekać aż karmel znowu zacznie się pienić. Wtedy zmniejszyć ogień i dodać owoce. Dokładnie wymieszać, podgrzewać kilka minut.
- Karmel z owocami wylać na dno dużej blachy do pieczenia – 30×45 cm.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 30×40 cm.
- Ciasto posypać 90g cukru kokosowego wymieszanego z 2 łyżeczkami cynamonu.
- Pomagając sobie papierem do pieczenia ciasto zawinąć w ciasny rulon i pokroić go na 12 równych plastrów.
- Plastry ułożyć na ciepłych owocach z karmelem, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Mają podwoić swoją objętość – zaczną się stykać krawędziami.
- Rozgrzać piekarnik do 150°C, grzanie góra-dół, piec ciasto przez 30 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 10-15 minut (obserwując ciasto żeby się nie przypaliło z wierzchu).
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut.
- Po tym czasie na blasze położyć deskę o takim rozmiarze jak blacha i jednym płynnym ruchem obrócić blachę do góry dnem. W ten sposób ciasto cynamonowe stanie się spodem a owoce i karmel staną się wierzchem.
- Ciasto można podawać od razu lub poczekać aż ostygnie.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Owoce umyć, odpestkować, można je obrać (ja nie obieram), pokroić na mniejsze kawałki.
- Do dużej miski wlać 300g ciepłego mleka, dodać 50g miękkiego masła, 20g drożdży i 60g cukru kokosowego/sproszkowanych daktyli, wymieszać wszystko dokładnie aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
- Dodać 550g mąki i 1 płaską łyżeczkę soli, wyrobić aż ciasto będzie gładkie i łatwo będzie odchodzić od rąk. Ciasto zostawić aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto rośnie, czas na zrobienie karmelu. Na zimną patelnię wysypać 100g cukru kokosowego i wylać 100g wody. Ja podgrzewam tę mieszankę ciągle mieszając na ustawieniu 7 (a mam 10-cio stopniową skalę w kuchence). Gdy cukier z wodą zaczną wrzeć dodać 50g masła, cały czas mieszając poczekać aż karmel znowu zacznie się pienić. Wtedy zmniejszyć ogień i dodać owoce. Dokładnie wymieszać, podgrzewać kilka minut.
- Karmel z owocami wylać na dno dużej blachy do pieczenia – 30×45 cm.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 30×40 cm.
- Ciasto posypać 90g cukru kokosowego wymieszanego z 2 łyżeczkami cynamonu.
- Pomagając sobie papierem do pieczenia ciasto zawinąć w ciasny rulon i pokroić go na 12 równych plastrów.
- Plastry ułożyć na ciepłych owocach z karmelem, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Mają podwoić swoją objętość – zaczną się stykać krawędziami.
- Rozgrzać piekarnik do 150°C, grzanie góra-dół, piec ciasto przez 30 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 10-15 minut (obserwując ciasto żeby się nie przypaliło z wierzchu).
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut.
- Po tym czasie na blasze położyć deskę o takim rozmiarze jak blacha i jednym płynnym ruchem obrócić blachę do góry dnem. W ten sposób ciasto cynamonowe stanie się spodem a owoce i karmel staną się wierzchem.
- Ciasto można podawać od razu lub poczekać aż ostygnie.