Bardzo do mnie bób przemawiał z każdego straganu 😉 Ale kochani, nie idźmy na łatwiznę, a przynajmniej nie ze składnikami potraw. 🙂 Toteż zamiast kupić bób już wyłuskany i zapakowany w woreczek wybrałam się wreszcie na odkładaną od miesięcy wycieczkę do gospodarstwa ekologicznego Dobrodziej.
Moja znajomość z panią Małgosią i panem Sławkiem zaczęła się od tzw. RWS (tak bardzo w skrócie – grupa ludzi wpłaca pieniądze w kilku ratach – aby rolnika wspomóc – w zamian za to rolnik dostarcza raz w tygodniu zestaw warzyw, owoców i przetworów będących równowartością wpłaty – każdy sam odbiera swoje produkty z jednego punktu w mieście, taka społeczna grupa wsparcia dla rolnika eko), bo właśnie Dobrodzieje dostarczali i nadal od lat dostarczają tutaj swoje produkty. W ramach RWS nie dostaje się tego co się potrzebuje tylko to co wynika z rozpiski z góry zaplanowanej wczesną wiosną, więc skończyło się to tak, że odbierałam paczkę z RWS i dodatkową skrzynkę lub dwie zamówionych ekstra płodów rolnych. Po roku zrezygnowałam z RWS, natomiast od lat już nie wiem ilu zaopatruję się u Dobrodziejów. Z zachwytem oglądam jak bardzo się przez te lata rozwinęli, bo musicie wiedzieć że to są byłe mieszczuchy bez szkół rolniczych. 🙂
To co robią wynika z pasji i zainteresowania zdrowiem, ekologią i chęcią zmiany swojego życia. Są wegetarianami, nie hodują zwierząt, za to z roku na rok mają coraz większy wybór warzyw, owoców, listków, kwiatów, zaopatrują pół Polski, serio serio. Po wizycie u nich przekonałam się na własne oczy, że kochają to co robią, nie poddają się, są szczęśliwi i uszczęśliwiają innych, choć każdego dnia czeka ich ogrom ciężkiej pracy i wyzwań.
Zobaczcie koniecznie jak to u nich wygląda, oto filmik, w którym nie zabraknie także przepisu na sałatkę z bobu przywiezionego z Żeliszewa.
Sałatka z bobu i pomidorków z cytrynowym winegretem (Sezon grillowy)
Składniki:
1-2 ząbki czosnku
30 g oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
500 g świeżego bobu
1000 g wody
kilkanaście pokrojonych mini kolb kukurydzy
kilkanaście pomidorków cherry
1. Cytrynowy winegret : do naczynia miksującego wrzucić 1-2 ząbki czosnku, dodać 30 g oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę musztardy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę czarnego pieprzu, wymieszać 30s/obr.8. Przelać do miski, w której będziemy podawać sałatkę.
2. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, gotować 8 min/100 stopni C/obr.0,5. Włożyć koszyczek, wsypać 500g surowego bobu, gotować na parze 10min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostygnięcia. Następnie wyłuskać bób ze skórek, włożyć do miski z sosem. Dodać kilkanaście pokrojonych mini kolb kukurydzy i kilkanaście pomidorków cherry, wymieszać i podawać.