Loading...

Pieczone kotlety z buraków i kaszy jęczmiennej

Pieczone kotlety z buraków i kaszy jęczmiennej

Pieczone kotlety z buraków i kaszy jęczmiennej to doskonały obiad dla wszystkich lubiących kuchnię zdrową, pełnowartościową i smaczną. Zajrzyj też do przepisu na kotlety z pieczarek i kaszy jaglanej. Lubię je zjadać z dużą ilością sałat. Po takim posiłku jestem z siebie naprawdę dumna.

Zdarzyło mi się także zrobić większy zapas takich pieczonych kotletów z buraków i kaszy jęczmiennej, po czym zamrozić większość i zjadać je w miarę potrzeb i chęci. Nadal były wyśmienite.

Robi się je zgodnie z moją ulubioną zasadą – wrzuć składniki, zmiksuj, uformuj kotlety i je upiecz. Najprościej jak się da, tak prosto, że postanowiłam nie dołączać filmu – trwałby może z 15 sekund i nic nie zdążyłabym powiedzieć. 😉

Pieczone kotlety z buraków i kaszy jęczmiennej

Pieczone kotlety z buraków i kaszy jęczmiennej – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 80g kaszy jęczmiennej
  • 1000g wody
  • 1 średni burak ćwikłowy
  • pół cebuli
  • 3 czubate łyżki sezamu, pestek słonecznika i siemienia lnianego
  • 100g mąki orkiszowej typ 1850-2000
  • olej
  • łyżka sosu sojowego
  • czubata łyżka musztardy (takiej którą najbardziej lubisz)
  • sól, pieprz, papryka do smaku

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować 20 min/100°C/obr. 4. Kaszę pozostawić w koszyczku, opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego dodać cebulę, posiekać 5s/obr.5.
  3. Włożyć buraka przekrojonego na pół, posiekać 5s/obr.5.
  4. Dodać sezam, słonecznik, siemię lniane, mąkę, kilka łyżek oleju, łyżkę sosu sojowego, czubatą łyżkę musztardy, wymieszać 5s/obr. wsteczne 5.
  5. Dodać kaszę, wymieszać 5s/obr. wsteczne 5. Spróbować i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
  6. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotlety, dobrze żeby każdy miał ten sam rozmiar, układać je na natłuszczonej blasze do pieczenia – u mnie wyszło 10 kotletów.
  7. Piec 35 minut w 180°C, podawać od razu po upieczeniu lub ostudzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Drobno posiekać cebulę, można też zetrzeć ją na tarce. Dodać do ugotowanej kaszy.
  3. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kaszy i cebuli.
  4. Dodać sezam, słonecznik, siemię lniane, mąkę, kilka łyżek oleju, łyżkę sosu sojowego, czubatą łyżkę musztardy, wymieszać dokładnie.
  5. Spróbować i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
  6. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotlety, dobrze żeby każdy miał ten sam rozmiar, układać je na natłuszczonej blasze do pieczenia – u mnie wyszło 10 kotletów.
  7. Piec 35 minut w 180°C, podawać od razu po upieczeniu lub ostudzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z bloga Tani weganizm. Przepis został zmodyfikowany.

Pieczone kotlety z buraków i kaszy jęczmiennej

1 Comment

Leave a Reply