Pieczone kotlety z buraków i kaszy jęczmiennej to doskonały obiad dla wszystkich lubiących kuchnię zdrową, pełnowartościową i smaczną. Zajrzyj też do przepisu na kotlety z pieczarek i kaszy jaglanej. Lubię je zjadać z dużą ilością sałat. Po takim posiłku jestem z siebie naprawdę dumna.
Zdarzyło mi się także zrobić większy zapas takich pieczonych kotletów z buraków i kaszy jęczmiennej, po czym zamrozić większość i zjadać je w miarę potrzeb i chęci. Nadal były wyśmienite.
Robi się je zgodnie z moją ulubioną zasadą – wrzuć składniki, zmiksuj, uformuj kotlety i je upiecz. Najprościej jak się da, tak prosto, że postanowiłam nie dołączać filmu – trwałby może z 15 sekund i nic nie zdążyłabym powiedzieć. 😉
Pieczone kotlety z buraków i kaszy jęczmiennej – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 80g kaszy jęczmiennej
- 1000g wody
- 1 średni burak ćwikłowy
- pół cebuli
- 3 czubate łyżki sezamu, pestek słonecznika i siemienia lnianego
- 100g mąki orkiszowej typ 1850-2000
- olej
- łyżka sosu sojowego
- czubata łyżka musztardy (takiej którą najbardziej lubisz)
- sól, pieprz, papryka do smaku
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować 20 min/100°C/obr. 4. Kaszę pozostawić w koszyczku, opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego dodać cebulę, posiekać 5s/obr.5.
- Włożyć buraka przekrojonego na pół, posiekać 5s/obr.5.
- Dodać sezam, słonecznik, siemię lniane, mąkę, kilka łyżek oleju, łyżkę sosu sojowego, czubatą łyżkę musztardy, wymieszać 5s/obr. wsteczne 5.
- Dodać kaszę, wymieszać 5s/obr. wsteczne 5. Spróbować i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotlety, dobrze żeby każdy miał ten sam rozmiar, układać je na natłuszczonej blasze do pieczenia – u mnie wyszło 10 kotletów.
- Piec 35 minut w 180°C, podawać od razu po upieczeniu lub ostudzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Drobno posiekać cebulę, można też zetrzeć ją na tarce. Dodać do ugotowanej kaszy.
- Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kaszy i cebuli.
- Dodać sezam, słonecznik, siemię lniane, mąkę, kilka łyżek oleju, łyżkę sosu sojowego, czubatą łyżkę musztardy, wymieszać dokładnie.
- Spróbować i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotlety, dobrze żeby każdy miał ten sam rozmiar, układać je na natłuszczonej blasze do pieczenia – u mnie wyszło 10 kotletów.
- Piec 35 minut w 180°C, podawać od razu po upieczeniu lub ostudzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z bloga Tani weganizm. Przepis został zmodyfikowany.
Pingback: Pieczone kotlety z kaszy i buraków - Wariacje za minimum