To już, sezon na cukinię w pełni. O ile nie mając ogródka, działki czy innego kawałka ziemi, na której wiosną posadziło się cukinię, człowiek idzie spokojnie do warzywniaka i kupuje lub nie. Trzeba też wziąć pod uwagę mamę, ciocię, sąsiadkę czy babcię, które tenże ogródek mają, w cukiniach pływają i toną, więc rozdają, każdemu kto nawiąże kontakt wzrokowy. Jeśli należych do szczęśliwców, którzy w dowolny sposób weszli w posiadanie cukinii w ilości większej niż potrzeba do jednego obiadu – koniecznie wypróbuj ten przepis.
Bardzo ciekawe w smaku wilgotne, lekko słodkie bułeczki, które równie dobre są z dżemem jak i z wędliną. Więcej niż połowa takiej bułeczki to cukinia i suszone owoce, nieźle, prawda? U mnie w domu smakowały świetnie, żałowałam, że zrobiłam ich tak mało, ponieważ z podanych proporcji otrzymasz 6-7 bułeczek.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 170, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Bułeczki z cukinią i daktylami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 180g cukinii
- 180g mąki orkiszowej lub pszennej
- 40g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku od pieczenia
- 2 szczypty soli
- 20g miodu
- 80g daktyli lub innych suszonych owoców
- 20g mleka do posmarowania wierzchu bułeczek
1. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
2. Do naczynia miksującego włożyć 180g cukinii pokrojonej na kawałki, posiekać 5s/obr.4. Cukinię przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego wsypać 180g mąki orkiszowej lub pszennej i dodać 40g zimnego masła pokrojonego na kawałki , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli, zmiksować 5s/obr.6.
4. Do naczynia miksującego dodać wcześniej posiekaną cukinię, 80g suszonych owoców i 20g miodu (lub syrop daktylowy, z agawy, klonowy), wyrobić – 40s/interwał.
5. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia oprószony mąką. Uformować z niego płaski okrąg o grubości około 3 cm. Okrąg podzielić na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt delikatnie oddzielić i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i piec około 20 minut w 200°C aż się zarumienią. Chwilę przestudzić na kratce i podawać. Świetne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jeśli chcesz te bułeczki zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
2. 180g cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Zmiksować mąkę, masło, sól i proszek do pieczenia, następnie dodać cukinię, suszone owoce i miód, wymieszać ręcznie do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia oprószony mąką. Uformować z niego płaski okrąg o grubości około 3 cm. Okrąg podzielić na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt delikatnie oddzielić i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i piec około 20 minut w 200°C aż się zarumienią. Chwilę przestudzić na kratce i podawać. Świetne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.