Przepis na kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole pochodzi z bloga Nicpoń w kuchni. Karolina była jedną z osób do których napisałam z propozycją współpracy – zasada była taka, że wymieniamy się przepisami antycznymi z początków bloga, koniecznie z niezbyt apetycznymi zdjęciami. I robimy je na nowo i trochę po swojemu.
Blog Karoliny to przepisy przepisy bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie i bez cukru, często także bez dodatku jajek. Są to przepisy dla alergików takich jak dzieci Karoliny, dla których właśnie tak jest zmuszona gotować, a dzięki temu wymyśla wiele świetnych receptur. Jeśli masz alergie pokarmowe albo jesteś na diecie eliminacyjnej – zajrzyj do Nicponia.
Karolina z moich starych przepisów wybrała surówkę z brokuła – w jej wersji i na jej zdjęciach wyglądała ona tak – klik klik. Prawda, że przepiękna?
Ja natomiast wybrałam kotlety ziemniaczane. Nie dość, że były pyszne nadzwyczaj i bardzo proste do zrobienia, to jeszcze miałam mnóstwo zabawy z fotografowaniem. Wiadomo – chciałam się pokazać od jak najlepszej strony.
Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku doskonałej jakości
- 3 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 5-8 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 1 dojrzałe awokado
- pół czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
- Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, włożyć do koszyczka – jeśli się nie mieszczą – umieścić na Varomie.
- Do naczynia miksującego wlać 500g wody, gotować 28 min/Varoma/obr. 1.
- Ziemniaki wyjąć i ostudzić, opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć przekrojone na pół cebule i czosnek – siekać 5s/obr.5. Zawartość naczynia ściągnąć na dno.
- Dodać boczek wędzony pokrojony na małe kawałki. Dusić – 5min/120 °C/obroty wsteczne.
- Dodać ugotowane i ostudzone ziemniaki, sól, pieprz, jajka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać – 30s/obr.3. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dodać jeszcze mąki ziemniaczanej (lub orkiszowej/pszennej) aż będzie miało taką konsystencję żeby z łatwością formować niewielki kotlety.
- Uformować kotlety, obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Można je też upiec – 40 min w 180°C.
- Przygotować guacamole – obrane i odpestkowane awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę czerwoną.
- Kotlety podawać na ciepło z guacamole.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez prasę i ostudzić.
- Cebulę, czosnek i boczek pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na patelni.
- Wszystkie składniki (ziemniaki, boczek, cebulę, czosnek, jajka, mąkę i sól oraz pieprz) wymieszać dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dodać jeszcze mąki ziemniaczanej (lub orkiszowej/pszennej) aż będzie miało taką konsystencję żeby z łatwością formować niewielki kotlety.
- Uformować kotlety, obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Można je też upiec – 40 min w 180°C.
- Przygotować guacamole – obrane i odpestkowane awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę czerwoną.
- Kotlety podawać na ciepło z guacamole.