You are currently viewing Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole

Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole

Przepis na kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole pochodzi z bloga Nicpoń w kuchni. Karolina była jedną z osób do których napisałam z propozycją współpracy – zasada była taka, że wymieniamy się przepisami antycznymi z początków bloga, koniecznie z niezbyt apetycznymi zdjęciami. I robimy je na nowo i trochę po swojemu.

Blog Karoliny to przepisy przepisy bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie i bez cukru, często także bez dodatku jajek. Są to przepisy dla alergików takich jak dzieci Karoliny, dla których właśnie tak jest zmuszona gotować, a dzięki temu wymyśla wiele świetnych receptur. Jeśli masz alergie pokarmowe albo jesteś na diecie eliminacyjnej – zajrzyj do Nicponia.

Karolina z moich starych przepisów wybrała surówkę z brokuła – w jej wersji i na jej zdjęciach wyglądała ona tak – klik klik. Prawda, że przepiękna?

Ja natomiast wybrałam kotlety ziemniaczane. Nie dość, że były pyszne nadzwyczaj i bardzo proste do zrobienia, to jeszcze miałam mnóstwo zabawy z fotografowaniem. Wiadomo – chciałam się pokazać od jak najlepszej strony.

Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole
Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole
Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole - kawałek odcięty

Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku doskonałej jakości
  • 3 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 5-8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 1 dojrzałe awokado
  • pół czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, włożyć do koszyczka – jeśli się nie mieszczą – umieścić na Varomie.
  2. Do naczynia miksującego wlać 500g wody, gotować 28 min/Varoma/obr. 1.
  3. Ziemniaki wyjąć i ostudzić, opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć przekrojone na pół cebule i czosnek – siekać 5s/obr.5. Zawartość naczynia ściągnąć na dno.
  5. Dodać boczek wędzony pokrojony na małe kawałki. Dusić – 5min/120 °C/obroty wsteczne.
  6. Dodać ugotowane i ostudzone ziemniaki, sól, pieprz, jajka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać – 30s/obr.3. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dodać jeszcze mąki ziemniaczanej (lub orkiszowej/pszennej) aż będzie miało taką konsystencję żeby z łatwością formować niewielki kotlety.
  7. Uformować kotlety, obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Można je też upiec – 40 min w 180°C.
  8. Przygotować guacamole – obrane i odpestkowane awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę czerwoną.
  9. Kotlety podawać na ciepło z guacamole.
Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez prasę i ostudzić.
  2. Cebulę, czosnek i boczek pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na patelni.
  3. Wszystkie składniki (ziemniaki, boczek, cebulę, czosnek, jajka, mąkę i sól oraz pieprz) wymieszać dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dodać jeszcze mąki ziemniaczanej (lub orkiszowej/pszennej) aż będzie miało taką konsystencję żeby z łatwością formować niewielki kotlety.
  4. Uformować kotlety, obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Można je też upiec – 40 min w 180°C.
  5. Przygotować guacamole – obrane i odpestkowane awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę czerwoną.
  6. Kotlety podawać na ciepło z guacamole.
Guacamole z papryką
Kotlet z guacamole na łyżce