Czekoladowe muffiny z cukinią są po prostu pyszne. A to że dodatkowo są całkiem zdrowe i pożywne to już jest szczegół. Bardzo przypadły mi do gustu, zrobiłam sobie dużą partię, zamroziłam je po upieczeniu i w chwilach zapotrzebowania na coś słodkiego po prostu wyjmowałam jednego muffina z zamrażarki.
Przy okazji da się do nich przemycić całkiem sporo cukinii, która jest w ogóle nie do wyczucia. Ja mam w domu takiego podejrzliwego tropiciela – na przykład ciasto czekoladowe z dodatkiem buraka absolutnie nie przeszło.
Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Czekoladowe muffiny z cukinią – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 135g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
- 20g kakao (u mnie czarne kakao)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego
- 80g cukru kokosowego lub innego słodzidła
- 70g oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 140g obranej i pokrojonej na kawałki cukinii
- 40g pokruszonej czekolady
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Do naczynia wkładamy/wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki czyli 135g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych), 20g kakao (u mnie czarne kakao), 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego, 80g cukru kokosowego lub innego słodzidła, 70g oleju rzepakowego, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 140g obranej i pokrojonej na kawałki cukinii, wymieszać 15s/obr.4.
- Ciasto wykładać do foremek na muffiny – ja zrobiłam to łyżką do lodów.
- Piec 20-25 minut w 180°C .
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Cukinię zetrzeć na tarce.
- Wymieszać mąkę, sodę, sól, cynamon i kakao w misce.
- Zmiksować mokre składniki czyli jajko i olej z cukrem i wanilią.
- Dodać suche składniki do mokrych i krótko zmiksować do połączenia składników.
- Dodać startą cukinię, wymieszać ręcznie.
- Ciasto przełożyć do foremek/kokilek na muffiny – z tej porcji powinno wyjść około 12 muffinów. Ciasto będzie bardzo gęsto, ja użyłam łyżki do lodów żeby je przełożyć do foremek.
- Piec 20-25 minut w 180°C .