Odwrócone karmelowe ciasto ze śliwkami to idealny przepis na osłodzenie końcówki lata, a nawet początków jesieni. Właśnie tak kojarzy mi się sierpień – słodkie śliwki, pierwsze dynie, lekka melancholia i zmieniające się światło.
Jeśli tak jak ja uwielbiasz śliwki – to jest przepis właśnie dla Ciebie! Odwrócone ciasta mają to do siebie, że są zawsze wilgotne, rozpływające się w ustach, a owoce upieczone w ten sposób mają bogatszy smak.
Nie można nie wspomnieć o dodatkowych emocjach związanych z obracaniem ciasta po upieczeniu – łatwe, satysfakcjonujące, dobry humor w pakiecie.
Jeśli szukasz przepisów na potrawy i wypieki ze śliwkami, zajrzyj na https://www.przepisy.pl/ – na pewno nie zabraknie inspiracji na całe lato i jesień.
Potrzebujesz
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
- mikser
- nóż
- miska
- garnek/rondelek
Składniki
- 110 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 8-9 szt śliwek węgierek (lub innych)
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 150 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 175 g mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć 50g masła i 50g cukru trzcinowego, roztopić 8 min/100°C/obr. 1. W tym czasie okrągłą foremkę do ciasta o średnicy 20-24cm wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia.
- Karmel z naczynia miksującego przelać do wyłożonej papierem formy do ciasta.
- Śliwki przekroić na pół, odpestkować i układać na karmelu.
- Do naczynia miksującego włożyć 60g masła i 150g cukru trzcinowego, miksować 30s/obr.3.
- Dodać 1 jajko i wanilię, miksować 30s/obr.3.
- Dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól – miksować 15s/obr.4. Zawartość naczynia zgarnąć szpatułką w dół i ponownie miksować – 5s/obr.4.
- Ciasto ostrożnie przełożyć na śliwki, piec 35-40 minut w 180°C.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Następnie przyłożyć duży talerz do wierzchu formy i trzymając całość stabilnie odwrócić – tak żeby talerz był na spodzie, a foremka na górze. Delikatnie zdjąć foremkę, odkleić papier do pieczenia. Podawać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Do garnka lub rondelka włożyć 50g masła i 50g cukru trzcinowego, gotować na średnim ogniu około 5 minut ciągle mieszając. W tym czasie okrągłą foremkę do ciasta o średnicy 20-24cm wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia.
- Karmel z naczynia miksującego przelać do wyłożonej papierem formy do ciasta.
- Śliwki przekroić na pół, odpestkować i układać na karmelu.
- Przy pomocy miksera zmiksować 60g masła i 150g cukru trzcinowego – do połączenia składników.
- Dodać 1 jajko i wanilię, miksować do połączenia składników.
- Dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól – miksować krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto ostrożnie przełożyć na śliwki, piec 35-40 minut w 180°C.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Następnie przyłożyć duży talerz do wierzchu formy i trzymając całość stabilnie odwrócić – tak żeby talerz był na spodzie, a foremka na górze. Delikatnie zdjąć foremkę, odkleić papier do pieczenia. Podawać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym.
Takie ciasta lubię najbardziej – zmiksować i piec a efekt i smak – rewelacja! Daj zna,ć jak smakowało Ci to ciasto, pochwal się swoim wykonaniem.