fbpx

Odwrócone karmelowe ciasto ze śliwkami to idealny przepis na osłodzenie końcówki lata, a nawet początków jesieni. Właśnie tak kojarzy mi się sierpień – słodkie śliwki, pierwsze dynie, lekka melancholia i zmieniające się światło.

Jeśli tak jak ja uwielbiasz śliwki – to jest przepis właśnie dla Ciebie! Odwrócone ciasta mają to do siebie, że są zawsze wilgotne, rozpływające się w ustach, a owoce upieczone w ten sposób mają bogatszy smak.

Nie można nie wspomnieć o dodatkowych emocjach związanych z obracaniem ciasta po upieczeniu – łatwe, satysfakcjonujące, dobry humor w pakiecie.

Jeśli szukasz przepisów na potrawy i wypieki ze śliwkami, zajrzyj na https://www.przepisy.pl/ – na pewno nie zabraknie inspiracji na całe lato i jesień.

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Odwrócone karmelowe ciasto ze śliwkami

Przepis na odwrócone karmelowe ciasto ze śliwkami
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour
Całkowity czas: 1 hour 10 minutes
ciasto, Deser
American
ciasto, deser, karmel, śliwka, śliwki
Ilość porcji: 8 porcji
Ilość kalorii:
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
  • mikser
  • nóż
  • miska
  • garnek/rondelek

Składniki

  • 110 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 8-9 szt śliwek węgierek (lub innych)
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 175 g mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Wykonanie

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Do naczynia miksującego włożyć 50g masła i 50g cukru trzcinowego, roztopić 8 min/100°C/obr. 1. W tym czasie okrągłą foremkę do ciasta o średnicy 20-24cm wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia.
  • Karmel z naczynia miksującego przelać do wyłożonej papierem formy do ciasta.
  • Śliwki przekroić na pół, odpestkować i układać na karmelu.
  • Do naczynia miksującego włożyć 60g masła i 150g cukru trzcinowego, miksować 30s/obr.3.
  • Dodać 1 jajko i wanilię, miksować 30s/obr.3.
  • Dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól – miksować 15s/obr.4. Zawartość naczynia zgarnąć szpatułką w dół i ponownie miksować – 5s/obr.4.
  • Ciasto ostrożnie przełożyć na śliwki, piec 35-40 minut w 180°C.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Następnie przyłożyć duży talerz do wierzchu formy i trzymając całość stabilnie odwrócić – tak żeby talerz był na spodzie, a foremka na górze. Delikatnie zdjąć foremkę, odkleić papier do pieczenia. Podawać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Do garnka lub rondelka włożyć 50g masła i 50g cukru trzcinowego, gotować na średnim ogniu około 5 minut ciągle mieszając. W tym czasie okrągłą foremkę do ciasta o średnicy 20-24cm wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia.
  • Karmel z naczynia miksującego przelać do wyłożonej papierem formy do ciasta.
  • Śliwki przekroić na pół, odpestkować i układać na karmelu.
  • Przy pomocy miksera zmiksować 60g masła i 150g cukru trzcinowego – do połączenia składników.
  • Dodać 1 jajko i wanilię, miksować do połączenia składników.
  • Dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól – miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto ostrożnie przełożyć na śliwki, piec 35-40 minut w 180°C.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Następnie przyłożyć duży talerz do wierzchu formy i trzymając całość stabilnie odwrócić – tak żeby talerz był na spodzie, a foremka na górze. Delikatnie zdjąć foremkę, odkleić papier do pieczenia. Podawać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!

Takie ciasta lubię najbardziej – zmiksować i piec a efekt i smak – rewelacja! Daj zna,ć jak smakowało Ci to ciasto, pochwal się swoim wykonaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *