Kolejne mityczne i słynne ciasto rozpracowane – ciasto leśny mech.
Bardzo proste choć wymaga czasu, lecz co za efekt, co za kolor, wiosna na stole 🙂
Zróbcie, niech wszyscy padną z wrażenia!
Okazuje się, że da się je zrobić naprawdę szybko, poradzi sobie z nim dosłownie każdy, nawet jeśli to Wasze pierwsze w życiu ciasto 😉 Poniżej suche fakty a jeszcze niżej – co i jak – w formie filmu. I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Ciasto leśny mech – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 150g ksylitolu lub cukru
- 100g oleju (dobrze użyć oleju bez zapachu i smaku, na przykład takiego jak ten)
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej lub orkiszowej
- 160g mąki krupczatki lub kaszy mannej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g rozmrożonego i odciśniętego rozdrobnionego szpinaku
- 125g wody
- 100g galaretki cytrynowej lub agrestowej
- 800g schłodzonej śmietany 30% (ja używam zazwyczaj tej, bo wiem, że się dobrze ubije, chociaż często też kupuję śmietanę bio 30% w lidlu)
- owoce leśne lub granat do dekoracji
1. Pierwsza zmiana dietetyczna 😉 – choć ja po prostu nie lubię zbyt słodkich ciast – połowa cukru z przepisu Vorwerkowego wylatuje i w związku z tym dajemy 150 g ksylitolu (ja właśnie tego używam) lub cukru (jeśli ktoś woli) zemleć 20s/obr.10. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 100 g oleju – tu wprowadziłam kolejną odchudzającą zmianę, bo dodałam połowę oleju mniej niż w oryginalnym przepisie, a ciasto wyszło świetne, więc spokojnie podążajcie moim śladem.
2. Założyć motylek, dodać 3 jajka, ubijać 4min/37 stopni C/obr.4. Ponowne ubijanie 1min/obr.3, w tym czasie wlewać stopniowo olej. Zdjąć motylek, dodać 200 g mąki pszennej lub orkiszowej, 160 g mąki krupczatki lub kaszy mannej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g rozmrożonego i odciśniętego rozdrobnionego szpinaku (przed rozmrożeniem to jest cała torebka 450-500g szpinaku). Wymieszać 3min/obr.4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, ciasto przelać do formy o wymiarach 30x24x6cm (w takiej małej foremce wyjdzie dość wysokie), wyrównać powierzchnię i piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Do czystego naczynia wlać 125 g wody i wsypać 100 g galaretki cytrynowej lub agrestowej, gotować 4min/100 stopni C/obr.2. Przelać do miski, odstawić na 30 min żeby ostygła. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
4. Założyć motylek. Dodać 800g schłodzonej śmietany 30%. Ubijamy 1min30s/obr.4. Ubijać kolejne 30s/obr.3, pilnując aby nie zrobiło się masło, w tym czasie wlewamy stopniowo galaretkę.
5. Ostudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch o grubości ok 1cm, odłożyć. Masę śmietanową przelać na ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na masę śmietanową pokruszyć ścięty wcześniej wierzch. Udekorować granatem lub owocami leśnymi. Przechowywać w lodówce.
Można je także zrobić i podać w formie tortu, wtedy robimy ciasto dwa razy, czyli powtarzamy czynności od 1 do 2 a ciasto pieczemy w dwóch tortownicach. Kremu robimy tyle samo, możemy do niego dodać owoce sezonowe. Ciasto po ostudzeniu przekrajamy wzdłuż aby uzyskać trzy osobne blaty, a to co nam zostanie kruszymy i posypujemy wierzch.
(inspiracją do powstania wpisu był przepis z kolekcji Pyszne ciasta na cookidoo.pl)