Często robię różne ciasta, mniej lub bardziej wyszukane, ale to ciasto, które zawsze podbija serca i zachwyca każdego to ciasto drożdżowe, koniecznie z owocami i kruszonką.
Postanowiłam je zrobić gdy stojąc w niewielkiej kolejce w warzywniaku zobaczyłam morele, uwiodły mnie kolorem i zapachem i od razu zobaczyłam je w zestawieniu z tym ciastem.
Przepis modyfikowałam przez kilka lat i kombinowałam nad najlepszym i oczywiście najprostszym sposobem na ciasto drożdżowe. Na to z czego je zrobić, jak powinno wyrastać i jak je upiec aby było idealne – puszyste, miękkie i absolutnie nie suche ani nie przypalone.
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 70g mąki orkiszowej lub pszennej krupczatki
- 150g cukru trzcinowego (mój ulubiony to karmelowy Mascobado)
- 90g masła
- 220g mleka
- 40g świeżych drożdży
- łyżeczka esencji waniliowej
- 500g mąki orkiszowej lub pszennej
- 40g oleju kokosowego
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- dowolne owoce (u mnie morele)
1. Do naczynia miksującego wsypać 70g mąki krupczatki, 50g cukru trzcinowego i 50g masła, wymieszać 10s/obr.6. Kruszonkę przesypać do miski (będzie bardzo sypka), wstawić do lodówki na czas robienia i wyrastania ciasta.
2. Do naczynia miksującego wlać 220g mleka, dodać 40g świeżych drożdży, 100g cukru trzcinowego, wymieszać pogdrzewając – 3min/37°C/obr.1.
3. Do naczynia miksującego dodać 500g mąki, 40g miękkiego masła, 40g oleju kokosowego, 2 jajka i pół łyżeczki soli, wyrobić ze zdjętą miarką – 3min/interwał.
4. Ciasto pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym aż podwoi swoi objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 35×40 cm, wyrównać.
6. Rozgrzać piekarnik do 150°C.
7. Na cieście ułożyć dowolne owoce sezonowe – jeśli są to śliwki lub morele – zawsze trzeba je układać skórką „do dołu”. Wyjąć kruszonkę z lodówki, zagnieść ją w większe kawałki i posypać równomiernie wierzch ciasta.
8. Piec 30 min w 150°C, następnie zwiększyć do 170°C i piec kolejne 15 minut.
Jeśli chcesz zrobić to ciasto bez użycia urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Zagnieć kruszonkę z 70g mąki krupczatki, 50g cukru trzcinowego i 50g masła. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas robienia i wyrastania ciasta.
2. Do dużej miski wlać 220g ciepłego mleka, dodać 40g świeżych drożdży, 100g cukru trzcinowego, wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
3. Dodać 500g mąki, 40g miękkiego masła, 40g oleju kokosowego, 2 jajka i pół łyżeczki soli, wyrobić aż ciasto zacznie łatwo odchodzić od ręki i będzie błyszczące i elastyczne.
4. Ciasto pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym aż podwoi swoi objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 35×40 cm, wyrównać.
6. Rozgrzać piekarnik do 150°C.
7. Na cieście ułożyć dowolne owoce sezonowe – jeśli są to śliwki lub morele – zawsze trzeba je układać skórką „do dołu”. Wyjąć kruszonkę z lodówki, zagnieść ją w większe kawałki i posypać równomiernie wierzch ciasta.
8. Piec 30 min w 150°C, następnie zwiększyć do 170°C i piec kolejne 15 minut.