fbpx
Loading...

Surówka colesław z brukselki i kalarepy

Surówka colesław z brukselki i kalarepy

Doczekałam się, mogę spokojnie stwierdzić, że to jest taka mała nagroda za to, że lato się kończy. Na co się doczekałam? Na brukselkę!

Dzięki temu mogłam w końcu zrobić surówkę colesław z brukselki i kalarepy, a poważnie zupełnie czekałam z tym przepisem od wiosny. Nawet pytałam w kilku warzywniakach czy jest brukselka, co powodowało co najmniej zdziwione spojrzenia.

Bo to prawda, że chyba mi rozum odebrała, że wiosną szukałam tego warzywa. Że nie wspomnę o mojej szkole ogrodniczej i własnym ogródku, w którym zresztą rośnie brukselka! Jak widać tak byłam ogłuszona wizją surówki, że nic do mnie nie docierało, cała wiedza uleciała.

Pytanie tylko co spowodowało, że naszła mnie aż taka chęć na taką a nie inną surówkę? Mianowicie kupiłam książkę Dominiki Wójciak pt. Sezonowe warzywo i tam znalazłam przepis. Oczywiście zmieniłam go, ale inspiracja jest inspiracją. Teraz jest idealna pora na po pierwsze brukselkę, po drugie kalarepę, a po trzecie na sałatkę z tychże.

Surówka colesław z brukselki i kalarepy

Surówka colesław z brukselki i kalarepy – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 250g brukselki
  • 150g kalarepy
  • 1 marchewka
  • 20 g majonezu
  • 10 g chrzanu kupnego lub zrobionego samodzielnie – tu przepis
  • 5g miodu
  • 10g soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  1. Brukselkę oczyścić, obciąć obeschnięte końcówki, usunąć zewnętrzne liście jeśli mają żółte plamki.
  2. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić na spore kawałki.
  3. Marchewkę obrać i pokroić na spore kawałki.
  4. Warzywa włożyć do naczynia miksującego. Dodać do nich 20g majonezu, 10g chrzanu, 5g miodu, 10g soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
  5. Szatkować 5-10s/obr. 4,5 – sprawdzając czy o taką konsystencję nam chodziło – można poszatkować mocniej lub słabiej, jak kto lubi.
  6. Surówkę pozostaw w naczyniu miksującym na około 30 minut do zmięknięcia.
  7. Podawać do obiadu, można posypać szczypiorkiem.
Surówka colesław z brukselki i kalarepy

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Brukselkę oczyścić, obciąć obeschnięte końcówki, usunąć zewnętrzne liście jeśli mają żółte plamki. Pokroić ją w wąskie paseczki.
  2. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić w drobne słupki.
  3. Marchewkę obrać i pokroić na małą kostkę.
  4. Warzywa wymieszać z 20g majonezu, 10g chrzanu, 5g miodu, 10g soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
  5. Po wymieszaniu odstawić surówkę na około 30 minut do zmięknięcia.
  6. Podawać do obiadu, można posypać szczypiorkiem.
Surówka colesław z brukselki i kalarepy