Chleb żytni na zakwasie orkiszowym to jest mój chleb numer jeden ostatnimi czasy. Smakuje całej rodzinie, szybko i łatwo się go robi – jedyny warunek to mieć aktywny zakwas.
Na temat zakwasu pisałam w przepisie na zakwas żytni. Zasada robienia jest taka sama, tylko używamy mąki orkiszowej dosyć jasnej typ maksymalnie 800. I przypominam też, że zanim zakwas dojrzeje trzeba się uzbroić w cierpliwość i przez jakieś 2-3 miesiące dodawać do chlebowego ciasta 5g drożdży.

Pisałam też przy okazji chleba z Vermont na temat jakości mąki i to też podtrzymuję i nadal podkreślam, że jest to bardzo ważne.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Chleb żytni na zakwasie orkiszowym – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 250g wody
- 300g zakwasu orkiszowego
- 250g mąki żytniej typ 720
- 150g mąki żytniej typ 2000
- 10g soli

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
- Wieczorem wyjmuję aktywny zakwas (jak zrobić zakwas – ), czekam aż osiągnię temperaturę pokojową i karmię go – 10 czubatych łyżek mąki orkiszowej typ około 600, może być trochę ciemniejsza lub jaśniejsza i do tego woda – tyle żeby po wymieszaniu zakwas miał konsystencję gęstej śmietany – dodaję wodę stopniowo, mieszam i sprawdzam). Nakarmiony zakwas odstawiam na całą noc.
- Do naczynia miksującego wlać 250g wody.
- Dodać 300g aktywnego zakwasu. W słoiku powinno zostać co najmniej kilka łyżek zakwasu – słoik zakrywamy ale nie szczelnie i odstawiamy do lodówki do następnego razu.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę żytnią– w sumie 400g – zależnie od preferencji można dodać mniej lub więcej mąki razowej, wtedy chleb wyjdzie mniej lub bardziej ciemny.
- Do naczynia miksującego dodać 10g soli. Całość wyrobić ze zdjętą miarką – 1min/interwał.
- Ciasto zostawić w naczyniu miksującym, bez miarki, na 1,5-2 godziny.
- Po tym czasie natłuścić masłem formę keksową (u mnie to jest rozmiar około 10x20cm). Ciasto chlebowe przy pomocy łyżki przełozyć do foremki, przykryć woreczkiem tak jak to widać na filmie i odstawić – ma podwoić swoją objętość – czasem trwa to godzinę, czasami trzy.
- Gdy ciasto chlebowe wyrośnie – nagrzać piekarnić do 220°C.
- Włożyć ciasto do gorącego piekarnika, przy pomocy spryskiwacza prysnąć kilka razy do środka, szybko zamknąć drzwi piekarnika i piec przez 35 minut w 220°C.
- Po upieczeniu wyjąć chleb, delikatnie wyciągnąć go z foremki i odłożyć do ostudzenia na kratce. Chleb musi całkowicie ostygnąć zanim zaczniemy go kroić.


Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Wieczorem wyjmuję aktywny zakwas (jak zrobić zakwas – ), czekam aż osiągnię temperaturę pokojową i karmię go – 10 czubatych łyżek mąki orkiszowej typ około 600, może być trochę ciemniejsza lub jaśniejsza i do tego woda – tyle żeby po wymieszaniu zakwas miał konsystencję gęstej śmietany – dodaję wodę stopniowo, mieszam i sprawdzam). Nakarmiony zakwas odstawiam na całą noc.
- Następnego dnia rano w misce mieszam: wodę, mąką, zakwas, sól. Ciasto będzie mocno luźne i klejące, tak ma być.
- Ciasto zostawiam w misce na 1,5-2 godziny.
- Po tym czasie przekładam ciasto łyżką do małej foremki keksowej wysmarowanej masłem, przykrywam ją folią tak jak to widać na filmie i odstawiam do momentu gdy podwoi objętość.
- Gdy ciasto chlebowe wyrośnie – nagrzać piekarnić do 220°C.
- Włożyć ciasto do gorącego piekarnika, przy pomocy spryskiwacza prysnąć kilka razy do środka, szybko zamknąć drzwi piekarnika i piec przez 35 minut w 220°C.
- Po upieczeniu wyjąć chleb, delikatnie wyciągnąć go z foremki i odłożyć do ostudzenia na kratce. Chleb musi całkowicie ostygnąć zanim zaczniemy go kroić.
