fbpx

Chleb żytni na zakwasie orkiszowym to jest mój chleb numer jeden ostatnimi czasy. Smakuje całej rodzinie, szybko i łatwo się go robi – jedyny warunek to mieć aktywny zakwas.

Na temat zakwasu pisałam w przepisie na zakwas żytni. Zasada robienia jest taka sama, tylko używamy mąki orkiszowej dosyć jasnej typ maksymalnie 800. I przypominam też, że zanim zakwas dojrzeje trzeba się uzbroić w cierpliwość i przez jakieś 2-3 miesiące dodawać do chlebowego ciasta 5g drożdży.

Chleb żytni na zakwasie orkiszowym

Pisałam też przy okazji chleba z Vermont na temat jakości mąki i to też podtrzymuję i nadal podkreślam, że jest to bardzo ważne.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Chleb żytni na zakwasie orkiszowym – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 250g wody
  • 300g zakwasu orkiszowego
  • 250g mąki żytniej typ 720
  • 150g mąki żytniej typ 2000
  • 10g soli
Chleb żytni na zakwasie orkiszowym

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Wieczorem wyjmuję aktywny zakwas (jak zrobić zakwas – ), czekam aż osiągnię temperaturę pokojową i karmię go – 10 czubatych łyżek mąki orkiszowej typ około 600, może być trochę ciemniejsza lub jaśniejsza i do tego woda – tyle żeby po wymieszaniu zakwas miał konsystencję gęstej śmietany – dodaję wodę stopniowo, mieszam i sprawdzam). Nakarmiony zakwas odstawiam na całą noc.
  2. Do naczynia miksującego wlać 250g wody.
  3. Dodać 300g aktywnego zakwasu. W słoiku powinno zostać co najmniej kilka łyżek zakwasu – słoik zakrywamy ale nie szczelnie i odstawiamy do lodówki do następnego razu.
  4. Do naczynia miksującego dodać mąkę żytnią– w sumie 400g – zależnie od preferencji można dodać mniej lub więcej mąki razowej, wtedy chleb wyjdzie mniej lub bardziej ciemny.
  5. Do naczynia miksującego dodać 10g soli. Całość wyrobić ze zdjętą miarką – 1min/interwał.
  6. Ciasto zostawić w naczyniu miksującym, bez miarki, na 1,5-2 godziny.
  7. Po tym czasie natłuścić masłem formę keksową (u mnie to jest rozmiar około 10x20cm). Ciasto chlebowe przy pomocy łyżki przełozyć do foremki, przykryć woreczkiem tak jak to widać na filmie i odstawić – ma podwoić swoją objętość – czasem trwa to godzinę, czasami trzy.
  8. Gdy ciasto chlebowe wyrośnie – nagrzać piekarnić do 220°C.
  9. Włożyć ciasto do gorącego piekarnika, przy pomocy spryskiwacza prysnąć kilka razy do środka, szybko zamknąć drzwi piekarnika i piec przez 35 minut w 220°C.
  10. Po upieczeniu wyjąć chleb, delikatnie wyciągnąć go z foremki i odłożyć do ostudzenia na kratce. Chleb musi całkowicie ostygnąć zanim zaczniemy go kroić.
Chleb żytni na zakwasie orkiszowym
Chleb żytni na zakwasie orkiszowym

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Wieczorem wyjmuję aktywny zakwas (jak zrobić zakwas – ), czekam aż osiągnię temperaturę pokojową i karmię go – 10 czubatych łyżek mąki orkiszowej typ około 600, może być trochę ciemniejsza lub jaśniejsza i do tego woda – tyle żeby po wymieszaniu zakwas miał konsystencję gęstej śmietany – dodaję wodę stopniowo, mieszam i sprawdzam). Nakarmiony zakwas odstawiam na całą noc.
  2. Następnego dnia rano w misce mieszam: wodę, mąką, zakwas, sól. Ciasto będzie mocno luźne i klejące, tak ma być.
  3. Ciasto zostawiam w misce na 1,5-2 godziny.
  4. Po tym czasie przekładam ciasto łyżką do małej foremki keksowej wysmarowanej masłem, przykrywam ją folią tak jak to widać na filmie i odstawiam do momentu gdy podwoi objętość.
  5. Gdy ciasto chlebowe wyrośnie – nagrzać piekarnić do 220°C.
  6. Włożyć ciasto do gorącego piekarnika, przy pomocy spryskiwacza prysnąć kilka razy do środka, szybko zamknąć drzwi piekarnika i piec przez 35 minut w 220°C.
  7. Po upieczeniu wyjąć chleb, delikatnie wyciągnąć go z foremki i odłożyć do ostudzenia na kratce. Chleb musi całkowicie ostygnąć zanim zaczniemy go kroić.
Chleb żytni na zakwasie orkiszowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *