fbpx

Grupy dyskusyjne na FB są dla mnie nieustannym źródłem inspiracji i ciekawych przepisów. Obserwuję nie tylko polskie fora ale także angielskojęzyczne, hiszpańskie i niemieckie. 🙂 I właśnie na takiej angielskojęzycznej grupie o nazwie „Truly Asian” gdzie publikowane są tylko i wyłącznie przepisy kuchni azjatyckiej natrafiłam na przepis na chleb. Jest idealny! Ellin Chong napisała, że była na warsztatach w Madrycie i stamtąd przywiozła genialny, prosty i szybki przepis na pyszny chleb. Koniecznie wypróbujcie.




Łatwy i szybki hiszpański chleb Belli z grupy FB Thermomix Truly Asian

Składniki:

  • 25g świeżych drożdży
  • 250g wody
  • 500g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 30g oliwy z oliwek
  • 20g cukru trzcinowego lub miodu, itp.
  • 2 łyżeczki soli

1. 25g drożdży i 250 g wody podgrzewamy 1min30s/37 stopni C/obr. 1
2. Dodajemy 500 g mąki chlebowej (u mnie orkiszowa typ 1050), 30 g oliwy z oliwek, 20 g cukru (trzcinowy, miód, daktylowy, wszystko poza ksylitolem), 2 łyżeczki soli i mieszamy 1min/obr.6.
3. Wyrabiamy ZE ZDJĘTĄ MIARKĄ – 3 min/interwał.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ustawiamy na niej żaroodporną miseczkę, wlewamy do niej trochę wody i wkładamy dwie małe łyżeczki (żeby woda nie wrzała). Natłuszczonymi dłońmi wyjmujemy ciasto i formujemy bochenek. Nacinamy go nożem. Nakrywamy przezroczystą miską. Wstawiamy do zimnego piekarnika na mniej więcej pół godziny (aż podwoi objętość). Po tym czasie zdejmujemy miskę, zostawiamy miseczkę wodę a w niej dwie łyżeczki, włączamy piekarnik 170 stopni C/35-45 minut (aż chleb będzie złoty). Po upieczeniu pozostawiamy chleb na 10 minut w zamkniętym piekarniku.
5. Studzimy i kroimy gdy całkowicie ostygnie.
JEST PRZEPYSZNY!! Skórka jest chrupiąca, nie popękana, w środku bardzo miękki i puszysty.