To jest przepis, który będzie królował w mojej kuchni tak długo jak będą dostępne świeże dynie Hokkaido. Coś wspaniałego!
Do ciasta drożdżowego dodaje się samodzielnie zrobiony mus z dyni – efekt jest niesamowity – bułeczki zyskują przepiękny żółty ciepły i słoneczny kolor, a do tego są wilgotne, lekko słodkie w smaku i długo pozostają świeże.
Zobaczcie poniższy filmik – pokazuję w nim jak krok po kroku robiłam te bułeczki, mówię też o kilku ważnych kwestiach 😉
Bułeczki dyniowe z kolekcji „Z dynią na okrągło” przepis na Thermomix
Składniki:
- 250g dyni Hokkaido
- 10g masła lub oleju
- 50g miodu
- 140g mleka
- 20g drożdży
- 20g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 430g mąki orkiszowej lub pszennej
- jajko wymieszane z miodem do posmarowania wierzchu bułeczek
1. Do naczynia miksującego włożyć 250g dyni Hokkaido pokrojonej na kawałki, rozdrobnić 6s/obr.6. Dodać 10g masła lub oleju, 50g miodu – podgrzać 10min/98 stopni C/obr.2. Mus przełożyć do miski, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać 140g mleka, włożyć 20g drożdży, 20g cukru trzcinowego – podgrzać 3min/37 stopni C/obr.1. Dodać 2 jajka, 1 łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, wymieszać 3min/obr.2. W czasie mieszania przez otwór w pokrywie wsypać 430g mąki. Dodać mus z dyni i ponownie wyrobić 3min/interwał.
3. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 40 min.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić 20s/interwał.
5. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić masłem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Z ciasta formować niewielkie kule (10-12 sztuk), układać w tortownicy możliwie luźno. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować wierzch jajkiem zmieszanym z miodem i piec 15-20 minut w 200 stopniach C.