You are currently viewing Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem

Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem

Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem to zdecydowany hit tego sezonu na rabarbar. Gdy upiekłam je po raz pierwszy zniknęło tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć.

Ucieszyłam się, bo po pierwsze uwielbiam jak to co przygotuję tak wszystkim smakuje, a po drugie dlatego, że mogłam wypróbować inny wariant tego ciasta.

Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem

Toteż przedstawiam Ci przepis na ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem wypróbowany, przetestowany i zawierające różne możliwości dostosowania ciasta do własnych preferencji i gustów.

Jak ja uwielbiam rabarbar, Ty też?

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 70g mąki krupczatki
  • 460g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 230g masła
  • 400g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 500g rabarbaru
  • 300g owoców świeżyć lub rozmrożonych np. truskawek, malin, wiśni, porzeczek
  • 50g skrobii ziemniaczanej
  • 500g tłustego twarogu
  • 40g budyniu (proszku) waniliowego bez cukru
  • 300g jogurtu owocowego dowolny smak
Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Do naczynia miksującego wsypać 50g cukru trzcinowego lub ksylitolu, dodać 70g mąki krupczatki, 1 łyżeczkę esencji waniliowej i 50g masła pokrojonego na małe kawałki, wymieszać 10s/obr.6. Kruszonkę przełożyć do miski i odstawić do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego wsypać 150g ksylitolu lub cukru, zmielić 15s/obr.10.
  3. Dodać 180g zimnego masła pokrojonego na kawałki, 400g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 jajka, szczyptę soli, esencję waniliową, 150g jogurtu naturalnego oraz po łyżeczce sody i proszku do pieczenia, wymieszać 40s/obr.5. Wyjąć z naczynia miksującego, przełożyć do miski i odstawić do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 500g pokrojonego na kawałki nie obranego rabarbaru, dodać 300g innych owoców, np. truskawek, malin lub użyć mieszanki owocowej, 200g ksylitolu lub cukru i 50g skrobii ziemniaczanej, gotować bez założonej miarki – 10min/100°C/obroty wsteczne 1. Po tym czasie owoce powinny być pokryte gęstą frużeliną, kawałki rabarbaru powinny być widoczne w całości. Owoce przełożyć do innego naczynia, odstawić do przestygnięcia.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 500g twarogu, 40g proszku budyniowego o smaku waniliowym (bez cukru),60 g ksylitolu lub cukru i 300g jogurtu owocowego, wymieszać 1min/obr.5 – powinna powstać gładka, gęsta masa serowa.
  6. Okrągłą formę o średnicy 24cm lub prostokątną o średnicy 25x34cm wysmarować dokładnie masłem.
  7. Na dnie formy wyłożyć i wyrównać połowę ciasta kruchego. Na ciasto wylać masę serową. Na masę serową przełożyć i wyrównać przestudzone owoce. Na owoce wyłożyć resztę ciasta, posypać je kruszonką i ewentualnie płatkami migdałów.
  8. Piec 45 minut w 170°C. Kroić po ostudzeniu.
Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Do miski wsypać 50g cukru trzcinowego lub ksylitolu, dodać 70g mąki krupczatki, 1 łyżeczkę esencji waniliowej i 50g masła pokrojonego na małe kawałki, wymieszać rękami aż składniki się połączą. Kruszonkę przełożyć do miski i odstawić do lodówki.
  2. Do dużej miski wsypać 150g ksylitolu lub cukru. Dodać 180g zimnego masła pokrojonego na kawałki, 400g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 jajka, szczyptę soli, esencję waniliową, 150g jogurtu naturalnego oraz po łyżeczce sody i proszku do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Razem z miską odstawić do lodówki.
  3. Do garnka włożyć 500g pokrojonego na kawałki nie obranego rabarbaru, dodać 300g innych owoców, np. truskawek, malin lub użyć mieszanki owocowej, 200g ksylitolu lub cukru i 50g skrobii ziemniaczanej, gotować na małym ogniu cały czas mieszając – do czasu gdy owoce będą pokryte gęstą frużeliną, kawałki rabarbaru powinny być widoczne w całości. Owoce odstawić do przestygnięcia.
  4. Do misy miksera włożyć 500g twarogu, 40g proszku budyniowego o smaku waniliowym (bez cukru),60 g ksylitolu lub cukru i 300g jogurtu owocowego, zmiksować do powstania gładkiej, gęstej masy serowej.
  5. Okrągłą formę o średnicy 24cm lub prostokątną o średnicy 25x34cm wysmarować dokładnie masłem.
  6. Na dnie formy wyłożyć i wyrównać połowę ciasta kruchego. Na ciasto wylać masę serową. Na masę serową przełożyć i wyrównać przestudzone owoce. Na owoce wyłożyć resztę ciasta, posypać je kruszonką i ewentualnie płatkami migdałów.
  7. Piec 45 minut w 170°C. Kroić po ostudzeniu.
Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem
Ciasto z kruszonką, serem i rabarbarem

Inspiracją do powstania tego przepisu był wpis na blogu Kwestia Smaku. Przepis został zmodyfikowany.

Dodaj komentarz