fbpx
Loading...

Wielkanocna babka makowa

Fotografia-kulinarna-Szczecin

Wielkanocna babka makowa to ciasto takie jak najbardziej lubię. Czyli jakie? – spytasz. Takie, którego składniki wrzuca się, miesza, a następnie piecze. Prosto i szybko oraz nie może się nie udać.

Fotografia-kulinarna-Szczecin

Poza tym ja kocham mak. Od dziecka. Wtedy jeszcze można było uprawiać mak w ogródku, więc wyżerałam namiętnie zawartość makówek. Tak wiem, bez komentarza. Ale zamiłowanie do tego smaku i pozostało i gdy jest okazja typu święta – to czemuż by nie? Makowiec nie bardzo pasuje, ale wykombinowałam makową babkę wielkanocną.

Fotografia-kulinarna-Szczecin

Zajrzyj też na inne babki – pomarańczową, drożdżową z czekoladą i piwną.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Wielkanocna babka makowa – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 180g ksylitolu lub cukru (u mnie mieszanka ksylitolu z cukrem trzcinowym stąd ten kolor, ale taki prawdziwy cukier trzcinowy daje też świetny karmelowy smak)
  • 230g mąki orkiszowej lub pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 160g maku (suchego)

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Do naczynia miksującego włożyć motylek i wlać 4 białka, dodać szczyptę soli, ubijać ze zdjętą miarką do momentu gdy piana będzie sztywna na obrotach 3,5. Ja po prostu stoję jak stróż nad urządzeniem i cały czas patrzę jaki jest stan ubicia – czasami wystarczy 1 minuta, czasami 3, ale zawsze piana się ubije.
  2. Zdjąć motylek, ubitą pianę przełożyć do miski.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 200g masła pokrojonego na kawałki, roztopić 3min/37°C.
  4. Do roztopionego masła dodać żółtka i 150g ksylitolu lub cukru, ucierać 3min/obr.3.
  5. Dodać 250g mąki orkiszowej lub pszennej, esencję waniliową i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia – wymieszać 1min/obr.3.
  6. Do naczynia miksującego dodać wcześniej ubite białka i 160g suchego maku i wymieszać delikatnie przy pomocy szpatułki – do połączenia składników.
  7. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do babki i piec 45 minut w 180°C.
  8. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z formy.
  9. Wierzch babki można udekorować toffi np.  solony karmel z Super krówki, kupuję je w Rossmanach. Może to też być lukier pomarańczowy – dwie łyżki ksylitolu pudru lub cukru pudru zmieszać z sokiem pomarańczowym – ważne jest aby sok dodawać dosłownie po kilka kropel i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia – nie może być gorące.
  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić.
  3. Żółtka z ksylitolem lub cukrem utrzeć do białości, dodać masło, mąkę, esencję waniliową i proszek do pieczenia, zmiksować do gładkości.
  4. Dodać wcześniej ubitą pianę z białek oraz suchy mak i delikatnie wymieszać do połączenia składników – mieszać ręcznie, nie mikserem, bo cała misterna konstrukcja się nam zawali. 😉
  5. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do babki i piec 45 minut w 180°C.
  6. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z formy.
  7. Wierzch babki można udekorować toffi – to jest solony karmel z Super krówki, kupuję je w Rossmanach. Może to też być lukier pomarańczowy – dwie łyżki ksylitolu pudru lub cukru pudru zmieszać z sokiem pomarańczowym – ważne jest aby sok dodawać dosłownie po kilka kropel i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.

Inspiracją do powstania tego przepisu był przepis z kotlet.tv – przepis został zmodyfikowany.

Fotografia-kulinarna-Szczecin
Fotografia-kulinarna-Szczecin

No Comments

    Leave a Reply