Torciki piernikowe z kremem i żurawiną są przepyszne, szałowo wyglądają i jakaż to doskonała odmiana po wielu latach przekładania piernika konfiturą śliwkową.
Przepis stworzyłam zainspirowana zdjęciem, które gdzieś mi mignęło w internecie. Gdy robiłam krem do przełożenia pierników stwierdziłam, że sztosem jest żurawina namoczona w rumie i zupełnie nie wiem dlaczego ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem, co jest dziwne.
Z całą pewnością i jakże czystym sumieniem mogę ten przepis polecić, wytestowałam go na wszystkie strony, uda się na pewno – zero stresu w tej kwestii.
Zajrzyj też na moje pozostałe piernikowe przepisy – staropolski, piernikobrownie oraz całą masę pierniczków, w tym ulubione przez wszystkich pierniczki ekspresowe.
Ilość porcji: 8 szt
Ilość kalorii:
Potrzebujesz
- miska, miseczka, okrągła foremka do wycinania, duża blacha do pieczenia
- mikser lub urządzenie wielofunkcyjne w typie Thermomix
Składniki
- 100 g żurawiny suszonej
- 200 g rumu
- 2 szt jajka
- 650 g mleka
- 100 g oleju słonecznikowego
- 15 g miodu
- 100 g powideł śliwkowych
- 10 g kakao bez cukru
- 260 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 150 g cukru kokosowego lub erytrytolu
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady najlepiej kuwertura
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- 100g żurawiny zalać 200g rumu (ew wódki), zostawić na kilka godzin do namoczenia.
- Do naczynia miksującego dodać 2 jajka, 250g mleka, 15g miodu i 100g oleju, wymieszać 30s/obr.5.
- Dodać 30g powideł, 10g kakao, 260g mąki, 100g cukru lub erytrytolu, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia, wymieszać 20s/obr.5.
- Przelać na dużą blachę, taką jakie są w zestawie z piekarnikiem, wyrównać, piec 35 min w 180°C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
- Umyć naczynie miksujące, założyć motylek.
- Wlać 400g mleka, dodać 30-50g cukru kokosowego lub erytrytolu i opakowanie budyniu waniliowego w proszku, gotować 6 min 30 s/100°C/obr. 2.5. Wyjąć motylek.
- Budyń odstawić do przestudzenia do temperatury pokojowej.
- Naczynie miksujące z ostudzonym budyniem włożyć do urządzenia, dodać 250g mascarpone, zmiksować 1 min/obr.3 – powinien wyjść gęsty krem, jeśli jest zbyt rzadki można go wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
- Odcedzić żurawinę, nie wylewać alkoholu. Żurawinę dodać do kremu. Alkoholem nasączyć upieczony piernik – żeby lepiej chłonął polecam odwrócić go do góry dnem, ponieważ z wierzchu mam zazwyczaj błyszczącą skorupkę, a od spodu jest chłonny.
- 100g gorzkiej czekolady pokruszyć i rozpuścić – w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Przy pomocy okrągłej foremki o średnicy około 5 cm z ciasta wykroić jak największą ilość kółek.
- Złożyć torciki – piernik posmarować konfiturą śliwkową, nałożyć łyżkę kremu, na to założyć kolejny piernik, posmarować konfiturą i nałożyć krem. Na wierzch kolejny piernik, tym razem polany roztopioną czekoladą. Można go udekorować posypką lub bakaliami. W ten sam sposób złożyć pozostałe torciki.
- Proponuję odstawić torciki na jakiś czas do lodówki, żeby się połączyły smaki.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- 100g żurawiny zalać 200g rumu (ew wódki), zostawić na kilka godzin do namoczenia.
- Zmiksować 2 jajka, 250g mleka, 15g miodu i 100g oleju.
- Dodać 30g powideł, 10g kakao, 260g mąki, 100g cukru lub erytrytolu, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia składników.
- Przelać na dużą blachę, taką jakie są w zestawie z piekarnikiem, wyrównać, piec 35 min w 180°C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
- Z 400g mleka, 30-50g cukru kokosowego lub erytrytolu i opakowania budyniu waniliowego w proszku ugotować gęsty budyń.
- Budyń odstawić do przestudzenia do temperatury pokojowej.
- Do przestudzonego budyniu dodać 250g mascarpone, zmiksować – powinien wyjść gęsty krem, jeśli jest zbyt rzadki można go wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
- Odcedzić żurawinę, nie wylewać alkoholu. Żurawinę dodać do kremu. Alkoholem nasączyć upieczony piernik – żeby lepiej chłonął polecam odwrócić go do góry dnem, ponieważ z wierzchu mam zazwyczaj błyszczącą skorupkę, a od spodu jest chłonny.
- 100g gorzkiej czekolady pokruszyć i rozpuścić – w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Przy pomocy okrągłej foremki o średnicy około 5 cm z ciasta wykroić jak największą ilość kółek.
- Złożyć torciki – piernik posmarować konfiturą śliwkową, nałożyć łyżkę kremu, na to założyć kolejny piernik, posmarować konfiturą i nałożyć krem. Na wierzch kolejny piernik, tym razem polany roztopioną czekoladą. Można go udekorować posypką lub bakaliami. W ten sam sposób złożyć pozostałe torciki.
- Proponuję odstawić torciki na jakiś czas do lodówki, żeby się połączyły smaki.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!