To jest propozycja dla tych którzy nie zdążyli z piernikiem staropolskim, nie lubią klasycznych pierników (bo są na przykład za suche), nie mieli czasu na przekładanie i lukrowanie. Pyszne, orzechowo-rodzynkowe ciasto z nutą przyprawy do piernika, wilgotne, a do tego – dodasz tam duuuużo dyni, więc zawsze możesz powiedzieć, że jadłeś owoce a nie ciasto. 😉
Możesz je zrobić w dwóch wariantach – jeśli lubisz wyczuwalne kawałki owoców i orzechów, na koniec przystąp do mieszania łyżką. Jeśli wolisz ciasto mocno wilgotne, w którym tu i tam pojawi się rodzynka czy prażony orzech laskowy – zmiksuj wszystko za pomocą miksera, Thermomixa lub innego urządzenia wielofunkcyjnego, które posiadasz.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Piernikowo – dyniowe brownie – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 150g prażonych orzechów laskowych (można je kupić już uprażone i obrane ze skórek)
- 700g obranej dyni
- 80g oleju
- 1 łyżeczka cynamonu (na przykład takiego, prawdziwego cejlońskiego)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (ja używam takiego)
- 3 jajka
- 100g ksylitolu (lub cukru jeśli używasz)
- 250g mleka krowiego lub roślinnego
- 240g mąki orkiszowej (jasna typ 500 może być taka) lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika (tutaj znajdziesz przepis)
- 50g rodzynek
- 30g żurawiny
- 100g czekolady mlecznej (moja ulubiona kuwertura mleczna to ta)
- 50g śmietany min. 30%
1. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 700g dyni – obranej i pokrojonej na małe kawałki. Dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem, posypać cynamonem i cukrem trzcinowym, pomieszać. Piec 15 minut w 180°C.
2. Jeśli nie macie już uprażonych orzechów laskowych – po wyjęciu z piekarnika dyni wstawcie na 10 minut/180°C 150g orzechów laskowych. Po wyjęciu z piekarnika trzeba je oczyścić z łusek i pokruszyć na mniejsze kawałki. Część dodamy do ciasta a część posłuży nam do dekoracji.
3. Do czystego i suchego naczynia włożyć motylek. Dodać 3 jajka i 100g ksylitolu – ubijać bez założonej miarki 1min/obr.4. Wyjąć motylek. Dodać 250g mleka, 80g oleju lub oliwy, 340g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy do piernika – wymieszać 30s/obr.5.
4. Dodać wcześniej upieczoną dynię, 120g prażonych orzechów laskowych, 50g rodzynek i 30g żurawiny – wymieszać 15s/obroty wsteczne 3. Jeśli chcesz aby w cieście były wyraźnie wyczuwalne kawałki dyni, żurawiny i orzechów do mieszania użyj łyżki.
5. Masę przelać do blachy (może to być tortownica o średnicy 24cm), piec przez 60 minut w 170°C. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przygotować polewę czekoladową.
6. Do czystego naczynia miksującego włożyć 100g mlecznej czekolady połamanej na kawałki, zmiskować 30s/obr.8. Dodać 50g śmietany min. 30% tłuszczu, podgrzać 3min/50°C/obr.3. Otrzymaną płynną polewą równomiernie udekorować ciasto. Wierzch posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
Jeśli chcesz to ciasto zrobić przy pomocy miksera, ubij jajka z cukrem do białości, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj do połączenia. Na koniec dodaj rodzynki, żurawinę, upieczoną dynię i orzechy i wymieszaj łyżką lub delikatnie zmiksuj na małych obrotach. Reszta czynności jak w powyższych punktach.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis w książki „Wielka księga z wypiekami” Bakallandu. Przepis został zmodyfikowany.