You are currently viewing Pierniczki miękkie i ekspresowe

Pierniczki miękkie i ekspresowe

Jeśli szukasz przepisu na miękkie pierniczki, takie które będziesz mógł jeść od razu po upieczeniu – to jest przepis dla Ciebie. Zwłaszcza jeśli o takich pierniczkach marzysz nie tylko Ty, ale też stadko małych pomocników, którzy nijak nie mogą zrozumieć dlaczego tego co z wielkim entuzjazmem wycinali nie mogą od razu pożreć lub chociaż udekorować (i pożreć ;)).


Składniki są tradycyjne, czyli miód, masło, mąka, jajko, soda i przyprawa do piernika. Ja użyłam dosyć ciemnej orkiszowej mąki chlebowej i wyszło super, więc spokojnie możesz iść moim śladem. Poza tym proszę użyj prawdziwego miodu i zrób w Thermomixie przyprawę do piernika. Ta domowa nie ma sobie równych.

Pierniczki fajnie wyrastają, są puszyste i mięciutkie. Na drugi dzień nadal spokojnie dają się jeść. Uważaj tylko, żeby ich za mocno nie przypiec.

Poniżej znajdziesz filmik z moim długim komentarzem (strasznie miałam dużo do powiedzenia ;)). Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Miękkie ekspresowe pierniczki – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

1. Do naczynia miksującego włożyć 40g zimnego masła i 200g prawdziwego miodu, podgrzać 2min/37°C/obr.1.

2. Do naczynia miksującego dodać 300g mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie typ 850), 2 jajka, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, wymieszać 5s/obr.6, a następnie wyrobić – 1min/interwał. Ciasto przełożyć do miski lub zawinąć w folię (będzie bardzo bardzo klejące) i włożyć na 15 minut do zamrażarki. Włączyć piekarnik, rozgrzać go do 170°C.

3. Po 15 minutach ciasto stwardnieje na tyle, że da się je wałkować. Na pewno trzeba je podsypywać zarówno z wierzchu jak i od spodu i naprawdę się spieszyć z wycinaniem kształtów, bo z minuty na minutę staje się miększe. Wycięte kształty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch każdego posmarować roztrzepanym jajkiem.

4. Piec 10-12 minut w 170°C.

5. Po ostygnięciu można je polukrować lub polać polewą czekoladową. Przepis na lukier: dowolną ilość ksylitolu pudru (lub cukru pudru) wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny – do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Polewa czekoladowa: tabliczkę czekolady posiekać 30s/obr.5, dolać łyżkę oleju, podgrzać 5min/37°C/obr.2.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Sezon na Thermomix”. Przepis został zmodyfikowany.

Pierniczki miękkie i ekspresowe Thermomania Thermomix

Pierniczki miękkie i ekspresowe Thermomania Thermomix

Ten post ma 15 komentarzy

  1. Justyna Ratajczak

    Jakie piękne pierniczki! 🙂 Przepis wydaje się bardzo łatwy, zwłaszcza z pomocą takiego robota 🙂

  2. Wiola

    Uwielbiam pierniczki! 🙂 super przepis !

    1. Thermomania

      Ty jak Ty, wytłumacz to dziecku, że dekorowanie i degustacja za 2 tygodnie ;).

  3. Dominika Leśnikowska

    Śliczne, nie ma Świąt bez pierników. 🙂

  4. Angelika Kasiak

    miekkie i ekspresowe lubie najbardziej, przekonałas mnie do wypróbowania przepisu 😉

  5. Iwona Kogucik

    Witam mam pytanie czy pierniczki dlugo są miekkie czy jak zrobie je dziś to do świat będą zjadliwe? Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam

    1. Thermomania

      Zjedliśmy je w 3 dni i były miękkie, zwłaszcza te polukrowane (nie lukrowaliśmy wszystkich). Jeśli dasz radę nie zjeść ich do świąt to powinny być ok, ale możesz je też upiec choćby w wigilię. 🙂

      1. Iwona Kogucik

        Dziękuję za szybka odpowiedź. 😉

        19.12.2017 10:46 „Disqus” napisał(a):

Dodaj komentarz