You are currently viewing Szarlotka sypana – magiczne ciasto

Szarlotka sypana – magiczne ciasto

Szarlotka sypana to najbardziej magiczne ciasto jakie znam. Byłam pewna, że to się nie może udać, a jednak!

Bardzo się cieszę, że nie miałam racji w tej sprawie, bo ta szarlotka jest najlepsza. Łączy w sobie totalnie wszystkie elementy które kocham w jesiennych ciastach.

Szarlotka sypana - magiczne ciasto
Fotografia kulinarna Poznań

Przede wszystkim pieczone jabłka, wiadomo, uwielbiam. Poza tym ten karmelowo maślany smak, chrupiąca złota skórka na wierzchu. Dodatkowa dla mnie wartość – te warstwy w przekroju! Jestem pewna, że nikt kto nie jest wtajemniczony nie odkryje że się nie spędziło wielu godzin w kuchni pieczołowicie wypiekając kolejne blaty ciasta i potem to wszystko składając.

A przy okazji – szarlotka sypana w moim domu zdetronizowała szarlotkę królewskie góry.

Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Szarlotka sypana – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 360g kaszy manny
  • 165g mąki orkiszowej lub pszennej jasnej
  • 130g mąki orkiszowej lub pszennej razowej (ciemnej)
  • 180g cukru kokosowego lub trzcinowego/erytrolu
  • 10g proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej soczystych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250g zimnego masła

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  1. Do naczynia miksującego wsypujemy wszystkie suche składniki (poza cynamonem) czyli 360g kaszy manny, 165g mąki orkiszowej lub pszennej jasnej, 130g mąki orkiszowej lub pszennej razowej, 180g cukru kokosowego lub trzcinowego, wymieszać 5s/obr.5.
  2. Sypkie składniki podzielić na trzy równe części, odstawić.
  3. Jabłka obrać, odpestkować i pokroić na ćwiartki.
  4. Pokrojone jabłka dodać do naczynia miksującego, wsypać 1 łyżeczkę cynamonu, zmiksować 10s/obr.5.
  5. Tortownicę o średnicy około 28cm wysmarować masłem.
  6. Masło pokrój na bardzo cienkie plastry. Na spód tortownicy ułożyć mniej więcej 1/3 masła.
  7. Na masło wysypać 1/3 sypkich składników.
  8. Na sypkie składniki wyłożyć połowę jabłek z cynamonem.
  9. Na jabłka wysypać kolejną 1/3 porcję suchych składników, wyrównać przy pomocy łyżki.
  10. Na suche składniki wykładamy resztę jabłek. Na jabłkach ląduje reszta suchych składników, a na tym pozostałe masło ułożone równomiernie.
  11. Szarlotkę piec w 180°C przez 1 godzinę. Kroić po ostudzeniu.
Szarlotka sypana - magiczne ciasto

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki (poza cynamonem) czyli 360g kaszy manny, 165g mąki orkiszowej lub pszennej jasnej, 130g mąki orkiszowej lub pszennej razowej, 180g cukru kokosowego lub trzcinowego.
  2. Sypkie składniki podzielić na trzy równe części, odstawić.
  3. Jabłka obrać, odpestkować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jedną łyżeczką cynamonu.
  4. Tortownicę o średnicy około 28cm wysmarować masłem.
  5. Masło pokrój na bardzo cienkie plastry. Na spód tortownicy ułożyć mniej więcej 1/3 masła.
  6. Na masło wysypać 1/3 sypkich składników.
  7. Na sypkie składniki wyłożyć połowę jabłek z cynamonem.
  8. Na jabłka wysypać kolejną 1/3 porcję suchych składników, wyrównać przy pomocy łyżki.
  9. Na suche składniki wykładamy resztę jabłek. Na jabłkach ląduje reszta suchych składników, a na tym pozostałe masło ułożone równomiernie.
  10. Szarlotkę piec w 180°C przez 1 godzinę. Kroić po ostudzeniu.

Fotografia kulinarna Szczecin

Dodaj komentarz