Co ma zrobić człowiek co nie powinien jeść smażonego? Wiesz, nie pod groźbą gilotyny czy tam innego plutonu egzekucyjnego, ale chciałoby się zrzucić co nieco z kilku miejsc, za dietetyka się wybuliło, to tak głupio teraz, co nie? 😉
Jeśli lubisz pączki przez cały rok, a chcesz przyoszczędzić trochę kalorii to jest to przepis dla Ciebie. Na mące orkiszowej, posłodzone prawdziwym trzcinowym cukrem, najprostsze z możliwych ciasto drożdżowe. Smakują super na ciepło, a gdy ostygną jeszcze lepsze są posmarowane dżemem. Jeżeli chcesz, żeby zachowały świeżość dłużej, dodaj do ciasta jedno jajko.
Kilka miesięcy temu (a tak konkretnie to było na Tłusty Czwartek) nagrałam filmik z tym przepisem. Jest to jeden z moich pierwszych filmów, jeśli chcesz zobaczyć resztę z już grubo ponad 100 filmików – zapraszam na mój kanał na You Tube. A filmik poniżej, obejrzyj sobie.
Pieczone pączki oponki – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g mleka
- 40-50g świeżych drożdży
- 70g cukru trzcinowego (ja używam takiego)
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 400g mąki orkiszowej (przykładowo takiej) lub pszennej
1. 200 g mleka, 40-50 g świeżych drożdży – mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty / 37°C/ obr. 2.
2. Dodajemy 70 g cukru (użyłam trzcinowego), 1 łyżkę masła lub oliwy, 400 g mąki (u mnie orkiszowa typ 700). Wyrabiamy 3 min / interwał. Pilnujemy żeby TM nie „stańczył” z blatu 😉
3. Przekładamy do miski, przykrywamy ścierką, odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok. 30 minut).
4. Nagrzewamy piekarnik do 160 °C.
5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5 cm. Przy pomocy foremek lub kielisza i szklanki wykrawamy oponki.
6. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem od pieczenia.
7. Pozostawiamy na 10 minut żeby wyrosły po czym wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut w 160°C.
8. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, choć i tak są słodkie.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.przepisownia.pl – przepis został zmodyfikowany.