To jest zdecydowanie mój ulubiony smak lodów :). A Twój? W amerykańskiej wersji cookidoo znalazłam przepis na lody o smaku solonego karmelu. Oczywiście nie omieszkałam się wtrącić tu i tam do składu tych lodów, wszystko przeliczyłam na nasze jednostki miary, przetestowałam, nagrałam i dzielę się z Wami. Liczę na komentarze z wrażeniami 🙂
Lody są bardzo kaloryczne, przepyszne, kremowe, słoooodkie ale czuć tę sól, poezja. Bez maszynki do lodów – pełnia szczęścia.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Lody o smaku solonego karmelu (Everyday cookbook) – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 100g ksylitolu lub cukru
- 370g śmietany 30%
- 85g niesolonego masła
- 50g ciemnego cukru trzcinowego
- 1-2 płaskich łyżeczek soli
- 50g ksylitolu lub cukru
- 50g syropu z agawy lub z daktyli lub klonowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 230g mleka
- 6 żółtek
1. Do naczynia miksującego włożyć 1 laskę wanilii i wsypać 100g ksylitolu lub cukru. Zmielić 15s/obr.10, przesypać do miski, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać 140g śmietany min. 30%, dodać 85g niesolonego masła, 50g ciemnego cukru trzcinowego, 1-2 płaskie łyżeczki soli, 50g ksylitolu lub cukru, 50g syropu z agawy lub z daktyli, ew. klonowego, 1 łyżeczkę esencji waniliowej – gotować 12min/Varoma/obr.2. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia.
3. Do naczynia miksującego wlać 230g mleka, 230g śmietany min.30%, 6 żółtek i dodać 50g wcześniej zmielonego cukru z wanilią. Gotować 8min/90 stopni C/obr.2, dodać wcześniej przygotowany karmel (trochę możecie zostawić jeśli chcecie np. polać lody po wierzchu tuż przed podaniem) – gotować 2min/90 stopni C/obr.2. Masę przelać do silikonowej lub plastikowej foremki, ostudzić i wstawić do zamrażarki na conajmniej 10h.
4. (conajmniej 10h później 😉 ) Do naczynia włożyć połowę zamrożonej masy, zmiksować 20s/obr.6. Założyć motylek, wymieszać 10s/obr.4, wyjąć motylek, masę przelać do pojemnika. Czynności powtórzyć z resztą zamrożonej masy. Lody wstawić do zamrażarki na conajmniej 2h aż osiągną odpowiednią konsystencję.