You are currently viewing Szarlotka królewskie góry – moja ulubiona

Szarlotka królewskie góry – moja ulubiona

Od dawna mnie intrygował przepis na szarlotkę o tajemniczej nazwie Królewskie góry.

Jako, że uwielbiam jabłka wypróbowałam przepis z przepisowni, trochę go po drodze modyfikując, tradycyjnie już 😉 jest zdecydowanie mniej cukru a i tak ciasto było słodkie.

Góry faktycznie są, smak iście królewski, robi się prosto i szybko, a ja na pewno nie raz jeszcze do tego ciasta powrócę.


Szarlotka Królewskie Góry – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Inspiracją do filmu był przepis z przepisownia.pl, został zmodyfikowany.

 

Składniki:

  • 350g mąki orkiszowej (typ 650 na przykład takiej) lub pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru lub ksylitolu
  • 200g masła
  • 200g serka waniliowego
  • 1 jajko
  • 10 kwaskowatych średnich jabłek (np. antonówka, reneta)
  • Polewa: 70-100g cukru lub ksylitolu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany 18%, łyżeczka esencji waniliowej

1. Do naczynia miksującego dodajemy: 350 g mąki orkiszowej (u mnie typ 650) lub pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru lub ksylitolu , 200 g masła – miksujemy 30s/obr.4. Dodajemy 200 g serka waniliowego (zrobiłam go sama z twarożku, wanilii i ksylitolu do smaku oraz odrobiny jogurtu dla uzyskania odpowiedniej konsystencji), 1 jajko, ponownie miksujemy 30s/obr.4.

2. Ciasto podzielić na 2 części, zapakować w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę.

3. Obieramy około 10 kwaskowatych średnich jabłek, przekrajamy na pół, wydrążamy.

4. Jedną część ciasta rozwałkowujemy lub ręcznie rozkładamy na blasze – wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia – łatwiej przenieść ciasto i nie trzeba podsypywać. Na cieście układamy połówki jabłek.

5. Drugą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (łatwiej będzie ją przenieść). Ciasto przenosimy do blachy, układamy na rozłożonych połówkach jabłek. Piec na złoty kolor ok. 50 min w 170-180°C.

6. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, przygotowujemy polewę: 70 g ksylitolu lub cukru, 3 łyżki jogurtu lub śmietany 18%, łyżeczka esencji waniliowej – mieszamy 1min/obr.5.  Jeśli chcemy żeby nasza polewa była bardziej gęsta dodajemy mniej śmietany. Można też zrobić podwójną ilość, ale wtedy będzie potwornie słodka. Polewamy jeszcze ciepłe ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia.



Dodaj komentarz